Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори на думите на президента Радев, че конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен. Решението на правителството да води преговори за американските изтребители F-16 не означава, че офертата им вече е избрана, заяви военният министър. Той подчерта, че очаква американската компания да продаде самолетите на по-ниска цена от предварително уговорената.

Процедурата, според министъра на отбраната, е максимално открита и ясна. Красимир Каракачанов подчерта, че все още не е решено с коя държава ще подпишем договор за изтребители, а сме предприели преговори със Съединените щати за закупуване на F-16, защото техният самолет предлага пълен пакет от възможности.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: В два от случаите с „Юрофайтър“ и с „Грипен“ трябва да се набави допълнително оборудване и въоръжение, а единствената страна, която предлага пълен пакет са Съединените щати за F-16. Ако ние изберем „Грипен“, въоръжението и част от оборудването трябва да се закупят отново от Съединените щати. Цена за това нещо не ни е дадена. По изчисленията, които сме направили, това също надхвърля рамката от милиард и половина. Ние сме преценили, че когато избираме самолет, той първо трябва да е нов и трябва да има пълния пакет способности, за да бъде закупен.
Президентът Радев: Конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен

Президентът Радев: Конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен

Президентът Румен Радев коментира намерението на кабинета да започне преговори за закупуване на бойни самолети тип F-16, което се очаква да стартира т...

Въпреки че американската офертата е по-скъпа от другите две, според Каракачанов не е коректно да се каже, че сме се ангажирали да надплатим огромна сума. Защото разговори за цени все още не са водени: засега имаме само първоначалната оферта.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Аз съм убеден, че ще ги вземем за по-малко пари, въпросът е как ще проведем разговорите.
Правителството разглежда доклада за избор на нов изтребител на 9 януари

Правителството разглежда доклада за избор на нов изтребител на 9 януари

Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посрещна 36-ия ни контингент от Афганистан. България ще настоява пред САЩ за намаляване...

Каракачанов поясни и защо предложението на производителите на „Грипен“ да ни дадат 10 вместо 8 самолета не е добра оферта:

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Изрично са подчертали, че това ще бъде за сметка на способностите на самолетите, което означава, че за да ги наваксаме тези способности, ще трябва да отделим допълнително пари.

А не са отговорили на въпроса колко още ще ни струва това.

Шведското правителство оптимизира предложението си за изтребителите „Грипен“

Шведското правителство оптимизира предложението си за изтребителите „Грипен“

И шведското правителство е оптимизирало офертата за "Грипен" и предложението вече е за 10 изтребителя, а не за осем. Оптимизираната оферта покрива вс...

Министърът не видя логика в упрека на президента, че парламентът е решил да прегласува процедурата. Той посочи, е Народното събрание е в правото си и накрая именно то ще вземе окончателното решение.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: В края на краищата парламентът е най-висшият орган в тази държава. Къде е скандалното и кое е незаконното?
Публично представяне на офертата за F-16

Публично представяне на офертата за F-16

Нито една от офертите за нов изтребител не е напълно ясна, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Затова до средата на следващата сед...

„Сааб“ публично представи офертата си за изтребителите „Грипен“

„Сааб“ публично представи офертата си за изтребителите „Грипен“

България може да има своя нов изтребител до 24 месеца, заявиха представителите на шведския „Грипен“, които публично представиха днес офертата си за до...

Каракачанов коментира и новината от Скопие, съобщена от ръководителя на македонската комисия по исторически въпроси професор Драги Георгиев , че цар Самуил е легитимен представител на българското царство.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Най-накрая македонската академия на неуките е прочела историята. Малко закъсняха, но аз ще ви кажа - на Коледа стават чудеса. В Македония Коледата е по стария календар и е точно днес.

По думите му, въпреки че закъснели със 70 години, се радвал на прозрението им.