Председателят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Причината е лошата организация за продажба на новите електронни винетки. Самият Глосов призна за проблемите в системата и заяви, че е трябвало да се поеме по-голяма отговорност за тях. А по думите на регионалния министър Петя Аврамова министерството ще направи всичко възможно да няма сътрсения в работата на АПИ, докато се търси нов председател.

Рано сутринта министър-председателят Бойко Борисов поискал доклад за винетките и тол системата. Повикал при себе си ръководството на Агенция "Пътна инфраструктира" и на регионалното министерство. Срещата завършила с искане за незабавна оставка на председателя на агенцията.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Министър-председателят остро разкритикува и изрази своето недоволство от създадената организация по въвеждането на системата за електронните винетки и поиска поемане на отговорност.
Светослав Глосов - председател на УС на АПИ: Трудности, които бяха създадени в началото на годината с предоставянето на услугата за електронни винетки доведе до доста бих казал неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите. Аз мисля, че каквото съм могъл съм направил за тази агенция. Оставам с добри чувства и към екипа, с който до сега съм работил, с екипа на министерството на регионалното развитие. Нищо лошо към премиера - напротив бил е справедлив.
Трима уволнени висши чиновници заради проблемите с електронните винетки

Трима уволнени висши чиновници заради проблемите с електронните винетки

Уволнения заради лошата организация с въвеждането на електронните винетки. Премиерът разпореди отстраняването на двама ръководители в Агенция Пътна ин...

Въпреки оставката и уволненията от преди няколко дни регионалният министър Петя Аврамова беше категорична, че работата по въвеждането на електронните винетки за гражданите продължава без прекъсване.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Те ще могат да закупуват електронна винетка на много повече места, отколкото са закупували хартиената винетка. Ако хартиената винетка е била възможна за закупуване на 3000 места в държавата, електронната винетка ще бъде купувана на повече от 4500 пункта в цялата държава.

Тя отчете, че нови винетки могат да се купят от от двата сайта vinetki.bg и bgtoll.bg, както и от приложението със същото име, а също и от мобилното приложение на голям мобилен оператор.

Премиерът Борисов: До 10-15 дни няма да има проблеми с продажбата на винетки

Премиерът Борисов: До 10-15 дни няма да има проблеми с продажбата на винетки

Гратисен период за шофьорите без винетка до 15 януари няма. Това обявиха от Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, след като вчер...

Министърът посочи, че терминали за самотаксуване вече са монтирани на всички гранични контролно-пропускателни пунктове и продължава откриването на работни места за продажба на винетки.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Могат да бъдат закупени в 1400 пощенски станции като може да бъде заплатено в брой и чрез ПОС терминал.

Очаква се и включването на големи вериги бензиностанции, както да се въведе разпространението им чрез 2000 банкомата. На въпрос ще бъде ли удължен гратисния период за шофьорите след 15 януари министър Аврамова отговори така:

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Вече има много начини да закупят винетка, няма причина да има водач на пътя, който не е закупил винетка по някаква техническа причина.

Затова призова всеки да спази закона и да си плати задължителната винетна такса.

От днес започна продажбата на електронни винетки по бензиностанциите

От днес започна продажбата на електронни винетки по бензиностанциите

От днес започна продажбата на електронни винетки по бензиностанциите и големите търговски обекти. От Пътната агенция заявиха, че до момента са монтира...