НОВИНИ

Председателят на АПИ подаде оставка по настояване на премиера Борисов

Председателят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Причината е лошата организация за продажба на новите електронни винетки. Самият Глосов призна за проблемите в системата и заяви, че е трябвало да се поеме по-голяма отговорност за тях. А по думите на регионалния министър Петя Аврамова министерството ще направи всичко възможно да няма сътрсения в работата на АПИ, докато се търси нов председател.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:02, 09.01.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Рано сутринта министър-председателят Бойко Борисов поискал доклад за винетките и тол системата. Повикал при себе си ръководството на Агенция "Пътна инфраструктира" и на регионалното министерство. Срещата завършила с искане за незабавна оставка на председателя на агенцията.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Министър-председателят остро разкритикува и изрази своето недоволство от създадената организация по въвеждането на системата за електронните винетки и поиска поемане на отговорност.
Светослав Глосов - председател на УС на АПИ: Трудности, които бяха създадени в началото на годината с предоставянето на услугата за електронни винетки доведе до доста бих казал неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите. Аз мисля, че каквото съм могъл съм направил за тази агенция. Оставам с добри чувства и към екипа, с който до сега съм работил, с екипа на министерството на регионалното развитие. Нищо лошо към премиера - напротив бил е справедлив.
;

Въпреки оставката и уволненията от преди няколко дни регионалният министър Петя Аврамова беше категорична, че работата по въвеждането на електронните винетки за гражданите продължава без прекъсване.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Те ще могат да закупуват електронна винетка на много повече места, отколкото са закупували хартиената винетка. Ако хартиената винетка е била възможна за закупуване на 3000 места в държавата, електронната винетка ще бъде купувана на повече от 4500 пункта в цялата държава.

Тя отчете, че нови винетки могат да се купят от от двата сайта vinetki.bg и bgtoll.bg, както и от приложението със същото име, а също и от мобилното приложение на голям мобилен оператор.

;

Министърът посочи, че терминали за самотаксуване вече са монтирани на всички гранични контролно-пропускателни пунктове и продължава откриването на работни места за продажба на винетки.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Могат да бъдат закупени в 1400 пощенски станции като може да бъде заплатено в брой и чрез ПОС терминал.

Очаква се и включването на големи вериги бензиностанции, както да се въведе разпространението им чрез 2000 банкомата. На въпрос ще бъде ли удължен гратисния период за шофьорите след 15 януари министър Аврамова отговори така:

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Вече има много начини да закупят винетка, няма причина да има водач на пътя, който не е закупил винетка по някаква техническа причина.

Затова призова всеки да спази закона и да си плати задължителната винетна такса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството поиска мандат за преговори със САЩ за закупуване на F-16
Правителството поиска мандат за преговори със САЩ за закупуване на F-16
Красимир Каракачанов определи проблема с ромската престъпност като болен въпрос
Красимир Каракачанов определи проблема с ромската престъпност като болен въпрос