Киното набира все повече съмишленици, но дамите трудно си намират място на режисьорския стол. Изследване на киноуниверситета в Санд Диего показва, че през миналата година жените зад камера са били с три процента по-малко. Но има напредък в ключови позиции на най-успешните заглавия.

Киното от Близкия Изток и Северна Африка си намери постояннен път към БГ екраните. Сред очакваните заглавия на тазгодишния фестивал София Менар е „Да пееш в Париж”.

Ако сте отворени към непознатото кино, ето нов шанс. На 17 в Дома на киното е първата прожекция на „Да пееш в Париж - Амре” - копродукция на Казахстан, Латвия и САЩ. Историята за самородния талант Амре Кашаубаев - гласът на Казахстан. На 37 му предстои първа среща с европейската публика, на парижка сцена. Тя ще го срещне с великите Джордж Гершуин и Ървинг Бърлин.

Игрите невинаги са толкова безобидни, колкото изглеждат. Дори и на кино някои са смразяващи.

Искаш да контролираш живота си, но той не е научен експеримент казва герой от .„Ескейп руум - Играй или умри”. Шестима непознати остават затворени в странна сграда. И трябва да използват целия си интелект, за да оцелеят.

Куклена терапия ще спаси жертва на улично нападение. Сериозна заявка от Робърт Земекис, който излиза от няколтогодишно затишие.

Залага на Стив Карел в необичайната роля, в красивата компания на Лесли Ман. Героят му ще се спасява от травмата с куклени истории. Марвен решава да построи в двора си град от кукли - всички от времето на Втората световна война. Филмът е по биографичния „Марвенкол” за американския артист и фотограф Марк Хоганкамп, който се самолекува след уличен побой. Затрогваща комедия - така критиката определя новия филм на Земекис.