Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова румънските власти да загърбят вътрешнополитическите спорове по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. Юнкер трябваше да даде отделни пресконференции - една с президента Клаус Йоханис, и една с министър-председателя Виорика Дънчила.

Европейските комисари се срещнаха първо с президента Йоханис, а после проведоха заседание с правителството. В съвместна пресконференция с президента Юнкер Юнкер предупреди румънските власи да не се опитват да декриминализират корупцията и да предоставят амнистия на виновните.

Жан-Клод Юнкер председател на ЕК: Европа е изградена на базата на компромиси, но не трябва да се правят компромиси, когато става дума за спазването на закона.
Клаус Йоханис - президент на Румъния: В Румъния не можем да правим съдебна система, която е несъвместима с останалите в Европа.
С тържествена церемония започна румънското председателство на Съвета на ЕС

С тържествена церемония започна румънското председателство на Съвета на ЕС

На тържествена церемония в Букурещ официално бе поставено началото на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе съпътства...

„Тичах от едната пресконференция на другата и вече отговорих на всички въпроси“, пошегува се Юнкер преди началото на съвместното си изявление заедно с премиер Дънчила, която спори с президента Йоханис кой да представлява страната на срещите на върха.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Румънските власти трябва да сложат край на вътрешните проблеми и спорове. Когато една страна председателства Европейския съюз, тя трябва да остави настрана вътрешнополитическите си проблеми.
Стартът на Румънското европредседателство ще се запомни със срив на леята

Стартът на Румънското европредседателство ще се запомни със срив на леята

Официалният старт на румънското председателство ще бъде запомнен още и с рекордния срив на румънската лея спрямо еврото преди два дни. В същото време...

От своя страна премиерът Дънчила обеща Румъния да не пренася проблемите си към останалата част на Европа.

Виорика Дънчила - министър-председател на Румъния: За председателството избрахме за приоритети кохезията и общите европейски ценности. Искаме всички държави и всички граждани в ЕС да бъдат еднакво третирани.

Снощи беше тържественото откриване на румънското председателство. Доналд Туск се обърна и към румънците на родния им език, но и предупреди властите да защитават европейските ценности. Откриването беше съпроводено и с демонстрации срещу управляващата коалиция.