Въпреки забраната у нас се внасят пчели майки от други държави, което е предпоставка за генни изменения, разпространение на нови болести и масово унищожаване на кошери.

Вижте и още във включването на Пламенка Тонева.

В България са регистрирани 900 000 пчелни семейства. Предполага се, че заедно с нерегистрираните техният брой достига 1 200 000. Колко от тях обаче не са от българската раса „апис мелифика родопика" никой не знае, защото това не се проверява. А в социалните мрежи все по-често се появяват снимки на пчели-майки от Германия или Турция и техните собственици се хвалят с това, въпреки че законът не разрешава внос. Една от причините за забрана - чуждите пчели притежават определени генетични характеристики, които в нашите условия не са подходящи и настъпват негативни изменения.

Калоян Кисов - пчелар: Стопанските качества на пчелите се разпадат много прогресивно, стават силно агресивни, стават със слаба имунология, трудно зимуват, с повече ресурси.

С вносните пчели могат да навлязат и сериозни паразитни заболявания, които досега у нас не са били разпространени.

Калоян Кисов - пчелар: Профилактиката е изгаряне на пчелните семейства, което е тотално унищожаване. Същото се случи и в Калабрия при инвазията на малкия кошерен бръмбар. Там се изгориха кошери в зона от 150 км. Стопанските загуби, икономическите загуби са изключително сериозни.

За да не се стигне до масово избиване на пчели, както при чумата по свинете или по дребните преживни животни, пчеларите настояват за по- строг контрол - по границата и от ветеринарните служби в страната. И се надяват това да стане с обещаните им законови промени, за да бъде защитена българската медоносна пчела.