Исландия. На лов за северно сияние. Гледка, която никога не омръзва... и определено си заслужава да бъде преследвана. Картината е прекрасна, но търсенето на небесния спектакъл съвсем не е лесно занимание. Съзерцаването на сиянието, крие много опасности, предупреждават исландските полицаи.

ЙОХАНЕС СИГФУСОН, полицай: Знаете ли, тук в Исландия времето се променя през 5 минути. Променя се и състоянието на пътищата. Само за няколко минути сухият път може да се заледи. Това е нещо, за което чуждите туристи не са подготвени.

Закони на природата, с които местните хора са свикнали да се съобразяват. И през ум не им минава да ги пренебрегват. Доказва го и статистиката.

През последните години повечето жертви на катастрофи в Исландия са чужденци. В много от случаите загиналите са търсачи на северни сияния. В преследване на небесния спектакъл, обикновено туристите се движат с несъобразена скорост и без светлини.

ГУНЛАУГУР БЬОРНСОН, астрофизик: Не е необходимо да ходите твърде далеч, за да видите северно сияние. Не трябва да сте далеч от пътя. Да, може да сте извън пътя, но на безопасно място.

За да се "улови" северно сияние се изискват добра подготовка, усилия и обилна доза късмет. В Исландия прогнозите за северни сияния се правят на базата на тридневни проучвания на силата на слънчевите ветрове.

ГУНЛАУГУР БЬОРНСОН, астрофизик: Времето трудно се прогнозира, но прогнозирането на северно сияние е още по-трудно. Това е много по-голяма система, чиито промени трудно могат да се предвидят.

Тук основна роля играе усетът. Онези скрити способности на човека, които поколения наред са били потискани от индустриализацията. И които могат да се пробудят, щом сетивата общуват по-дълго със суровата красота на природата.