В студиото на сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че провеждането на избори с изцяло нов състав на Централната избирателна комисия е „голяма авантюра“. Той призна, че мандатът на сегашния ЦИК изтича, но отхвърли предположенията, че запазването му на пост е предпоставка за фалшифициране на евроизборите.

По думите на вицепремиера опити за саботиране на изборния процес е имало - кибератаките от 2015 г. Той отказа да назове техния автор, защото това по думите му е в сферата на предположенията.

Рискове за евроизборите има, призна той. Единият вариант е DDos атака (Атака за отказ на услуга, бел. ред.) срещу сайтовете на министерства и имейл сървъри, с което се нарушава комуникацията. Системата за броене обаче е много защитена, изтъкна Дончев, и допълни, че България е добре подготвена за евентуална атака. По думите му, другият начин на атака е да се внуши съмнение у гражданите за законността и честността на изборния процес чрез фалшиви новини, но защитата срещу тях е въпрос и на обществена нагласа.

Томислав Дончев, вицепремиер: Всеки е в правото да развива хипотези, но с тази тема не е хубаво да си играем.

Ще отнеме време обществото да развие ниво на критичност, с което да се защити от фалшивите новини.

НАТО и ЕС подкрепиха държавите, обвинили Русия в кибератаки

НАТО и ЕС подкрепиха държавите, обвинили Русия в кибератаки

В съвместна декларация председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховният представител на Европейски...

ЦИК е безспорно с изтичащ мандат, заяви Томислав Дончев, но по думите му избори с изцяло нов състав на ЦИК е „голяма авантюра“. Темата с членовете на ЦИК не бива да се превръща в повод за политически истерии, заяви вицепремиерът и допълни, че ще бъде взето правилното решение, а по въпроса се провеждат консултации с юристи. Той добави, че вариантите са да се прегласува сегашният състав до евроизборите или той да остане в длъжност до избиране на нов.

Томислав Дончев изтъкна, че ГЕРБ няма мнозинство в сегашния състав на ЦИК.

Томислав Дончев, вицепремиер: Нашето виждане е, че резултатите от изборите зависят от волята на гражданите, а не от присъствието на квоти в изборните администрации.

Преди избори хрумват нови идеи, но не е добра практика изборното законодателство да се редактира преди избори, призна Дончев.

От БСП отново призоваха за нов състав на ЦИК

От БСП отново призоваха за нов състав на ЦИК

Кметовете от левицата напускат Управителния съвет на Сдружението на общините. Причината, според тях е, че правителството разделя кметовете според пол...

Има страни, в които данните от екзит половете се оповестяват в рамките на изборния ден, но има и такива като България, където това е забранено - въпрос на избор е кой модел да се приложи, за да се гарантира прозрачен изборен процес, изтъкна Дончев.

Между партньори не е добре да се работи с ултиматуми - така вицепремиерът коментира изказването на Красимир Каракачанов, че ще подаде оставка, ако не се приеме концепция за интеграця на ромите. Дончев допълни, че има по-голяма нужда от обществен дебат за интеграцията на ромите, отколкото политически.

Томислав Дончев, вицепремиер: Редно е да се преразгледат инструментите, чрез които се прави подобна политика.

Образованието е ключовият фактор за интеграцията на ромите, след това следват жилищната политика и здравеопазването, заяви Томислав Дончев.

Искрен Веселинов:Ако не можем да си вършим работата, нямаме място в управлението

Искрен Веселинов:Ако не можем да си вършим работата, нямаме място в управлението

В студиото на „Още от деня“ депутатът от ВМРО и зам.-председател на ПГ на „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов заяви, че ВМРО няма да остане в упра...