Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов са в Мюнхен за 55-тото издание на Международната конференция по сигурността. На форума световните лидери обсъждат ролята на Евросъюза и европейската политика за сигурност, трансатлантическото сътрудничеството и възможните последици от връщане на ерата на оръжейната надпревара между великите сили.

На конференцията по сигурността присъства рекорден брой участници - 600, както и рекорден брой правителствени ръководители - 35, а външните и военните министри са 80.

Откриването на конференцията е поверено на министирите на отбраната на Германия - Урсула фон дер Лайен, и на Великобритания - Гавин Уилямсън.

Парите за отбрана и Русия бяха темите, които те засегнаха - двамата се обединиха около идеята, че пари за модернизирането на армиите ще се харчат, но не по настояване на САЩ, а в името на общата защита и европейска сигурност.

Според Урсула фон дер Лайен трябва да се търси комплексен подход към Русия, а според Уилямсън Русия остава заплаха за сигурността на Стария континент.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че диалогът с Москва, независимо колко са трудни темите, е много важен.

Започва 55-ата конеференция по сигурността в Мюнхен

Започва 55-ата конеференция по сигурността в Мюнхен

В Мюнхен започва Международната конференция по сигурността. Ролята на Евросъюза и европейската политика за сигурност, трансатлантическото сътрудничест...

Премиерът Борисов заяви, че светът става все по-несигурен.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате - надпревара в ядреното въоръжаване, ракетни системи, надпревара във въоръжението, счупени дипломатически отношения - дори в сърцето на Европа. Това между Франция и Италия кога сме го мислили, че ще стане? Така че - страх. Това, което слушам днес, че Черно море става много важно геостратегическо място - много съм тревожен.
Бойко Борисов с главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние
Бойко Борисов с главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние © БГНЕС
След Брекзит: МВР ще информира британците за условията за пребиваване у нас

След Брекзит: МВР ще информира британците за условията за пребиваване у нас

На официалния сайт на Министерството на вътрешните работи вече има рубрика за Брекзит. От министерството съобщават, че рубриката има за цел да предост...

По една от важните теми - Брекзит - Бойко Борисов разговаря днес с главния преговарящ Мишел Барние. Премиерът посочи, че страната ни е в напреднала подготовка за всички сценарии за Брекзит. Той каза, че най-важното за страната ни е защитата на работните места и социалните права на българските граждани във Великобритания. Пред медиите каза, че очаква да научи още новини след срещата си утре с британския премиер Тереза Мей.

Бойко Борисов, министър-председател: Какво да ви кажа - много сме близо до ръба вече. Не мога да давам повече подробности, но от това, което се върви като преговори, но откъдето и да го погледнеш Брекзит, не виждам каква е ползата за Великобритания. Няма ползи и за ЕС, но така или иначе до този момент не виждам оптимизъм.

Най-важното по тази тема е единството на всички държави-членки на ЕС, каза още Бойко Борисов.

Дипломатическият скандал между Франция и Италия засега остава без решение

Дипломатическият скандал между Франция и Италия засега остава без решение

В Брюксел коментираха и напрежението между Франция и Италия. Вчера френският посланик в Рим беше отзован за консултации. Това стана след посещението н...

Премиерът на Либия прие поканата на българския премиер да посети страната ни и тази размяна на визити на най-високо ниво според двамата премиери ще помогне за възстановяването на отличните в миналото отношения между двете страни.

Бойко Борисов, министър-председател: Те имат нужда от хора и от строителни фирми, които да помагат за възстановяването, както и за сферите, в които и преди сме им помагали.
Премиерът Борисов се срещна и с министър-председателя на Либия Файез Сарадж
Премиерът Борисов се срещна и с министър-председателя на Либия Файез Сарадж © БГНЕС

Борисов и либийският премиер обсъдиха и задържането на моторния танкер „Бадр“, като българският премиер посочи, че въпросът е с частно-правен характер, но въпреки това българското правителство се ангажира с него, за да не се отрази това неблагоприятно на двустранните отношения.

Бойко Борисов, министър-председател: В момента и те поеха ангажимент колкото се може по-бързо да изпратят комплект документи и в момента, в който всичко това бъде предоставено на нашите съдебни власти, съдът ще се произнесе.

Бойко Борисов добави още, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията. Либийският премиер обяви, че приема действията на българските власти като „добри новини“.

Либийският танкер „Бадр“ не е напускал Бургаското пристанище

Либийският танкер „Бадр“ не е напускал Бургаското пристанище

Либийският танкер "БАДР", който от средата на декември вече плава с името "БДИН" и е под панамски флаг, вече седмица е на рейд на пристанище Бургас.

Бойко Борисов се срещна и с председателя на германския християн-демократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, с директорката на „Европол“ и президента на американския еврейски комитет.

Близо 2000 журналисти от цял свят отразяват форума, а за сигурността се грижат 4400 полицаи.