Заела се е да почисти планетата. И по-точно моретата. Хариет Спарк. Графичен дизайнер по образование. След като завършила университета австралийката, обаче, решила, че виртуалният свят не е за нея. Зарязала го. Буквално. Оттогава е инструктор по гмуркане. А от 2017 г. води ожесточена битка със сламките.

Хариет Спарк: В началото с приятели просто искахме да преброим колко сламки има под водата.

Оказало се, че са толкова много, че не могат да бъдат преброени. За това австралийката обявила мисия за събиране на сламките от австралийското крайбрежие. Надявала се на подкрепа, но не очаквала, че ще се появят толкова много сподвижници, които да се гмуркат с нея, за да събират пластмасовите отпадъци.

Хариет Спарк: Днес намерих 23 сламки. Но съм ималa и по-добри постижения. Рекордът ми е 60 сламки. Веднъж попаднахме на октопод. В пипалата му имаше сламки. Едва ги измъкнахме. Гледката беше ужасяваща.

За това Хариет не възнамерява да се отказва от мисията си. Убедена е в успеха си. Общуването с морето я научило да не се отказва, да гледа философски на ежедневните житейски битки и търпеливо да чака победата.

Фил Никотра, учител: О, вече се вижда промяната. Пластмасовите сламки са много по-малко. Това означава, че ако искате да промените нещо, трябва да действате, да се захванете с промените.

Тогава желаната цел със сигурност ще бъде постигната и пейзажите ще станат по-привлекателни. А що се отнася до пластмасовите сламки - те смело могат да бъдат заменени с биоразградими. Както са направили ресторантьорите в района, където Хариет и нейните сподвижници се гмуркат.