НОВИНИ

20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

В Сърбия, Черна гора и Косово днес се отбелязва 20-тата годишнина от началото на бомбардировките на НАТО в Югославия заради Косово. Те доведоха до края на последната от серията войни, съпътствали разпадането на бивша Югославия. След операция "Съюзна сила" Белград загуби контрола си над Косово и след като 9 години то беше протекторат на ООН, косовските албанци обявиха едностранно независима държава през 2008 г.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:36, 24.03.2019
11416
Чете се за: 00:51 мин.
По света

24 март 1999 г. В 19,55 ч местно време в казарми на югославската армия и полиция в Косово и в близките до тогава още сръбската провинция градове Прокупле и Куршумлия падат първите натовски крилати ракети "Томахоук".

Първата военна операция от създаването на НАТО нямаше зелена светлина от Съвета за сигурност ООН. Тя последва малко повече от година военни действия между югославските сили за сигурност и Армията за освобождение на Косово, както и отказа на югопрезидента Слободан Милошевич да подпише мирното споразумение от Рамбуйе, даващо автономия на косоварите.

Шабан Льокай, баща на загинал член на АОК: 24 март за косовските албанци е най-големият ден за освобождаването ни.

Във въздушните и ракетните удари участваха 8 от тогавашните 19 страни членки на НАТО, начело със САЩ. Американският президент Бил Клинтън заяви, че целите на военната намеса са да спрат кръвопролитията в Косово и да не се допусне разрастване на косовската война и в други страни на Балканите. Милошевич обаче предприе и кампания на етническо прочистване в Косово. НАТО започна да бомбардира и граждански обекти в Сърбия - петролни складове и рафинерии, пътища, мостове. Според Белград при това са загинали близо 2500 цивилни.

Бомбардировките продължиха до 10 юни 1999 г. след влизането в сила на Кумановското споразумение - капитулацията на Милошевич.

Президентът и премиерът на Косово - Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, заявиха днес, че НАТО и Америка си остават най-добрите приятели на страната им.

Сръбският президент Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич тази вечер ще участват във възпоменателната церемония в Ниш за сръбските жертви на войната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският премиер Тереза Мей свика извънредна среща за Брекзит
Британският премиер Тереза Мей свика извънредна среща за Брекзит
Има ли заговор за смяна на Тереза Мей срещу сделка за Брекзит?
Има ли заговор за смяна на Тереза Мей срещу сделка за Брекзит?