Норвегия въздъхна с облекчение след драматичното спасяване на круизния кораб „Вайкинг Скай“ край брега. В момента се води разследване защо капитанът е предприел рискованото пътуване, въпреки предупрежденията за страхотна буря. На борда на кораба са се намирали 1 373 пътници и екипаж.

© БГНЕС

Сигнал за бедствие беше изпратен, след като корабът бе преобърнат от 15-метрова вълна.

Инцидентът доведе до грандиозно спасителна акция, една от най-мащабните през последните десетилетия в скандинавската страна. Повечето пасажери, голяма част от тях възрастни хора, бяха спасени с помощта на хеликоптери, борещи се със силните насрещни ветрове.

Като по чудо само 28 души са били хоспитализирани и само един е получил сериозни наранявания.

"Рискът за пътниците и кораба е бил твърде висок", съобщиха от Морския отдел за разследване на произшествия в Норвегия пред АФП.

Агенцията започна разследване на инцидента, който можеше да се превърне в трагедия.

Основният въпрос, чийто отговор ще търсят разследващите е, защо „Вайкинг Скай“ е предприел рискованото пътуването, въпреки предупреждението за страховитата буря и близо до скалистите брегове на път от Трьомсо на север, които са известни с концентрацията на произшествия.

Решението на финландския капитан на „Вайкинг Скай“ буди недоумение. Друг известен туристически кораб – „Костал Експрес“, получавайки сигнала за буря, е изпратил пасажерите си да пътуват със самолет.

Собственикът на злополучния круизен кораб отрече решението на капитана да е било взето поради финансови съображения.

Националният съвет по транспортна безопасност на САЩ (NTSB) предложи да участва в разследването на Норвегия, тъй като около 600 от пътниците бяха американци.

Успешно приключи спасителната операция на круизния кораб

Успешно приключи спасителната операция на круизния кораб

Близо 400 души са евакуирани от круизния кораб, който аварира край западния бряг на Норвегия. В момента на инцидента на кораба е имало повече от 1300...