НОВИНИ

Недоволство във Войводиново от присъдите на братята, нанесли побой на командос

Жители на село Войводиново се събраха на площада, за да изразят възмущението си от условните присъди, които получиха двамата братя Асен и Борис Пакетови за побоя, който нанесоха на командоса Валентин Димов в началото на януари.

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 07.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Войводиновци, които се събраха тази вечер, са на мнение, че нападателите са се разминали твърде леко и не са понесли цялата строгост на закона спрямо деянието си.

Двамата братя Асен и Борис признаха вината си. Прокуратурата ги обвини, че поради хулигански подбуди са нанесли средна телесна победа на военнослужещия Валентин Димов, а районният съд в Пловдив одобри споразумение между тях и прокуратурата, според което те получиха основни присъди - три години за Асен и една за непълнолетния Борис.

Събирането на хората беше подкрепено от кмета на селото Димитър Тосев, който ги информира как вървят делата за събарянията в бившата вече ромска махала, която е необитаема от няколко месеца.

Димитър Тосев - кмет на село Войводиново: Делата (в Административния съд в Пловдив - б.р.) са в етап на събиране на доказателствен материал относно търпимостта на сградите. Те самите (ромите - б.р.) искат да бъдат върнати тук и да бъдат настанени в тези жилища, които са построени преди 1987 година. Искането на техния адвокат е, че тези къщи могат да бъдат търпими.

Според жителите на селото двамата братя не са понесли цялата строгост на закона за извършеното от тях нападение на Йордановден. Чуха се коментари, че решението на съда не е справедливо.

Янко Чанлиев: Това значи, че те могат да ни бият всеки път и да получават условни присъди и да си ходят вкъщи.
Михаела Хубенова: Дори това не е присъда, а споразумение. По този начин се насажда едно чувство за безнаказаност, за липса на справедливост. Днес е Валентин Димов, утре може да съм аз, може да сте вие. Не мисля, че някой е насочен към етноса, а по скоро към начина им на живот. Това да не работят, да не се образоват.

След инцидента, жителите на селото поискаха незаконните постройки в ромската махала да се съборят. В момента заповедите се обжалват в Административния съд в Пловдив, като първите заседания минаха през месец март. Има опит къщите да бъдат тълкувани като търпими строежи.

Димитър Тосев - кмет на село Войводиново: Това е земеделска земя, и тя е застроена. Не виждам каква търпимост може да има, дори и да има, търпимостта на хората вие виждате каква е.

Следващите дела са насрочени за края на април и месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военните действия в Либия ескалират
Военните действия в Либия ескалират
България завоюва златен медал на Световната купа по художествена гимнастика
България завоюва златен медал на Световната купа по художествена гимнастика