Жителите на Габрово за втора вечер излязоха на протест срещу агресията, след като трима роми пребиха продавач в магазин. Напрежението в града е от снощи, когато протестиращите опитаха да се саморазправят с нападателите. Хората заявиха, че протестът им е спонтанен и настояха нападателите да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Те поискаха всички приходящи роми в града да го напуснат.

Вижте повече подробности от прякото включване на Десислава Петкова.

Габрово

Напрежението на протеста се покачи след като при гражданите излязоха вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на града, които обаче бяха посрещнати с викове "оставка".

Районният съд в Габрово постанови постоянен арест на тримата мъже от ромски произход, които пребиха служител в супермаркет в града. Съдът разпореди още те да бъдат преместени в следственият арест във Велико Търново.

През целия ден в Габрово днес имаше засилено присъствие на полиция и жандармерия. Още преди обед кмета на града Таня Христова разпореди заради ескалацията на напрежение незабавно да бъдат съборени 14 къщи, които са общинска собственост, негодни са живени и има опасност от самонастаняване на хора.

Таня Христова - кмет на община Габрово: Мерките, които предприехме с органите на реда е сформирането на координационен щаб, който следи и анализира ситуацията.

Междувременно от полицията започнаха и масови проверки за адресни регистрации в кварталите, в които има присъствие на роми.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че за да се стигне до тази ситуация през години институциите са допуснали грешки.

Томислав Дончев: Основната ни задача е друга - да не допускаме в обществото да се появява усещане, че някой има право да не спазва законите. Гневът, който виждме в момента породено от точно това усещане, че някой има право да не спазва законите и имат тази привилегия. Няма такива български граждани. Напрежението е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

По думите на пострадалия Венцислав Иванов, който беше нападнат в неделя, видеозаписът е изиграл съществена роля, съгражданите му да излязат по улиците в Габрово.

Венцислав Иванов: Аз съм благодарен на всички протестиращи, затова, че застанаха зад мен!

Събарянето на останалите къщи ще продължи и в следващите дни.

Извънредна среща в МС заради напрежението в Габрово

Извънредна среща в МС заради напрежението в Габрово

Заради напрежението в Габрово, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов свика в Министерския съвет извънредно заседание с ръководств...