В Дубровник, където е за форума "16+1", премиерът Борисов коментира възможността до 10-и май да бъде подписано предварително споразумение между България и САЩ за закупуването на нови 8 изтребителя Ф-16, а сделката да мине през Парламента до края на лятната му ваканция. Премиерът обеща изтребителите да бъдат закупени веднага, щом сделката стане факт.

По думите на премиера, той е забранил да му се докладва за конкретния ход на преговорите. Той отговарял само за рамката. Както е обещал на президента Радев и ВВС-летците ни - нови самолети ще бъдат купени максимално бързо.

Бойко Борисов, министър-председател: Парите сме отделили и в момента, в който стане факт сделката, тогава влизаме веднага, актуализираме бюджета с тази сума и плащаме. Така че относно кога, колко и как - аз съм обещал да бъде бързо. Да не протакаме и затова в моето разбиране е, че преди Парламентът да излезе във ваканция, независимо, че някои са ваканция доста време и не работят, да приключим и да дадем на нашите летци най-доброто, което има.
Бойко Борисов: Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага и на базата на това, когато дойде да разговарям аз с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не.