За втора поредна година община Благоевград е домакин на „Занаят фест". През трите почивни дни, жителите и гостите на областния център ще могат да се запознаят в детайли с български традиции, бит и култура. Паралелно с фестивала на занаятите, за първи път в Благоевград ще се проведе и фолклорен фестивал, който ще представи културното наследство на България и Гърция.

Благоевград

В трите фестивални дни на площад „Македония" ще бъдат представени занаяти като звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, изработка на калоферска дантела.

Яна Янакиева, отдел „Култура" в община Благоевград: Новото е едно пътуващо читалище, което идва в Благоевград за първи път...и мисля че ще предизвика голям интерес у най-малките жители и гости на Благоевград.

Ще има и игри, в които участниците ще имат възможност да усвоят умения като стреляне с прашка, коване на пирони, стрелба с лък, дърпане на въже и други.

На фестивала „Балкански игри" пък ще бъдат представени - уникалния автентичен фолклор на България и Гърция, обичаи и приготвяне на традиционни ястия.

Яна Янакиева, отдел „Култура" в община Благоевград: На 4 май в 17 часа ще имаме сцена на площада, където гърците ще представят за тях традиционните танци сиртаки и ръченица, ще покажат техните носии, костюми, традиционни за Гърция.

Фестивалът „Балкански игри" започва днес от 10.30 часа с шествие на децата от Центъра за личностно и творческо развитие, които ще преминат по централната градска част с платформа в битов стил.