Стево Пендаровски печели президентските избори в Северна Македония. Кандидатът на управляващата коалиция получи 51,66% от гласовете. Пендаровски се изправи на балотаж срещу издигнатата от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Тя беше подкрепена от малко над 44%. За първите избори след промяната на името на Северна Македония - репортаж на специалния ни пратеник Коста Филипов.

Република Северна Македония вече има своя пети президент и той е кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски. Неговият избор, а и целият изборен процес налагат някои сериозни извода, които са важни както за властта, така и за опозицията в страната. Първо, с избора на Пендаровски Северна Македония има своя легитимен държавен глава, като хипотетичната възможност за остра институционална криза бе провалена.

От друга страна, въпреки дефицита на демокрация, държавата показа, че има капацитет за провеждането на честен и прозрачен вот при спазване на демократичните процедури. И трето, спази се традицията от предишни президентски избори, на втори кръг да побеждава онзи кандидат, който получи гласовете на избирателите албанци. Пендаровски заяви, че иска да бъде президент-обединител и държавен глава на всички граждани.

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Стево Пендаровски печели президентските избори в Северна Македония. Кандидатът на управляващата коалиция получи 51,66% от гласовете. Пендаровски се из...

Иначе република Северна Македония вече е в очакване на утрешната апостолическа визита-първа и единствена, на главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

В Скопие очакват папа Франциск, който пристига там утре

В Скопие очакват папа Франциск, който пристига там утре

Утре сутринта папа Франциск ще отпътува от България за Северна Македония. За настроенията в Скопие в очакване на Светия отец разказва Елиана Димитрова...