НОВИНИ

Отбелязваме Деня на радиото и телевизията

На 7 май се отбелязва Деня на радиото и телевизията. На тази дата през 1895 г. руският физик Александър Попов представя своето ново откритие – първия радиоприемник в света.

отбелязваме деня радиото телевизията
bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 07.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Попов демонстрира пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник, наречен радио.

Апаратът на Попов отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

От една зала на университетската сграда Попов изпраща в друга думите „Хайнрих Херц“, които председателят на дружеството възпроизвежда на черната дъска.

Така на 7 май 1895 г. е извършено първото безжичното предаване на съобщение на разстояние - името на Хайнрих Херц, в памет на починалия предишната година германски физик. Именно това, че не само са излъчвани радиовълни, а чрез тях е предадена информация, е основата на претенцията Александър Попов да се сочи за откривател на радиото, а 7 май да се чества като Международен ден на радиото.

През 1899 г. Попов включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите.

През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф. През лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда“ започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България“. Впоследствие радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прием в Скопие: Заев приветства Каракачанов по повод 6 май
На прием в Скопие: Заев приветства Каракачанов по повод 6 май
Прокуратурата иска задържане под стража за Миню Стайков
Прокуратурата иска задържане под стража за Миню Стайков