В Литва ще се проведе балотаж на 26 май, след като на президентските избори вчера нито един от кандидатите не успя да получи необходимата подкрепа за спечелването на вота. Заради неубедителното си представяне настоящият министър-председател на страната обяви, че ще подаде оставка.

Икономистът и новак в политиката, Гитанас Науседа излезе начело на първия тур на президентските избори в Литва. Според частични резултати той печели малко над 31% от гласовете.

На втора позиция е бившият министър на финансите Ингрида Шимоните с почти 27%.

Гитанас Науседа, кандидат за президент: Имаме много добри шансове да продължим нашата работа и може би ще успеем да посетим и останалите общини, до които не успяхме да достигнем през последните месеци.
Ингрида Шимоните, кандидат за президент: Посланието на втория тур ще бъде, че въпреки резултатите от първия тур, имаме нужда да разберем какво е важно не само за големите градове, но и за малките и регионите, за да имаме успешна страна.
Приключиха изборите за президент и двата референдума в Литва

Приключиха изборите за президент и двата референдума в Литва

В Литва днес гласуваха на президентски избори и два референдума. Допитванията са за въвеждане на двойно гражданство и съкращаване на броя на депутатит...

Предизборната кампания беше доминирана от въпроса за социалното неравенство между богати и бедни в Литва.

Министър-председателят Саулюс Сквернелис, който беше един от фаворитите остава трети с около 22% от гласовете и обяви, че ще подаде оставка на 12 юли.