В рубриката "АРТ посоки" Галя Крайчовска представя културните акценти.

Задава се фестивално време. Dolna Malina Open Fest кани на "подгряващо" кино събитие. Срещата е във Фотосинтезис в четвъртък. През 2019-та година традициите от миналите издания се запазват, но обещанието за предстоящето е подобаващо - повече мащабни акции, творчески работилници, конкурсни надпревари и атрактивни занимания на открито. „Квадрат на квадрат”.

Тея Трошанова посвещава новата си колекция на едновековния юбилей на движението Баухаус.

Вдъхновена от различни хора, места, разговори и случайни кадри, дизайнерката казва.„Колекция, с която изразявам почит към хората, които преди 100 години създадоха основата на модерното мислене в архитектурата и дизайна, и им благодаря за вдъхновението. Дори след век принципите, композициите, цветовете на Баухаус са съвършени и точно толкова съвременни, колкото и тогава. Претворени в облекла с чиста конструкция и графична декоративност те продължават да живеят и могат да бъдат с вас всеки ден."

Спектакълът на габровския театър „За първото българско царство - Отшелника” гостува тази вечер в Народния театър. Режисьорът Петринел Гочев разказва историята на Първото българско царство не през царския двор. Неговата история е за хора - груби и недодялани, с които би трябвало да е много трудно да се свържеш и да ти станат близки.

„В събота ми вървеше добре, докато не осъзнах, че е понеделник”. Прозрението дава заглавие и на танцовия спектакъл, включен в Антистатик. Тази вечер може да го видите в ДНК.

Спектакълът на едни от най-интересните танцови артисти от Дюселдорф - Хартманмюлер се вглежда в знаковия образ на Хамлет. Разглеждат го като прихванат в собствените си ограничения и тяло. От там се пренасят към отношението на човека към самия себе си, физическите граници, но и деформациите на тялото в новия век. Утре е празничният финал на фестивала, с пърформънса „Тази вечер празнувам”.