НОВИНИ

​98 % от търговските мита между ЕС и Канада отпадат от днес

98 % от търговските мита между ЕС и Канада отпадат от днес, след като частично влезе в сила търговското споразумение, известно като СЕТА. Споразумението ще влезе изцяло в сила, едва след като бъде одобрено от всички национални и регионални парламенти на държавите от ЕС. Досега само пет държави са го гласували. От Брюксел - Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:52, 21.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
​98 търговските мита канада отпадат

Досега само парламентите на Малта, Испания, Хърватия, Дания и Латвия са ратифицирали търговското споразумение с Канада. Въпреки това от днес то влиза в сила, защото вече е одобрено от Европейския парламент и от държавните глави на страните от Евросъюза. За България подписът си постави президентът Румен Радев. Говорител на Комисията каза, че СЕТА е пример за търговските споразумения в бъдеще.

Маргаритис Схинас: Това е много добро споразумение. То е още едно доказателство за това, че Европа е отворена за бизнеса. Ние сме за свободна и честна търговия. Както и председателят Юнкер каза - много международни партньори са заинтересовани от подобни споразумения с ЕС.

Канадският премиер Джъстин Трюдо вече обмисля как споразумението да бъде прилагано и с Великобритания, след като страната напусне ЕС.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада: Както знаете, СЕТА вече се намира на финалната права. Това споразумение ще създаде нови работни места и ще стимулира икономическия растеж в Канада и цяла Европа.

Според Еврокомисията споразумението ще пести на бизнеса 590 милиона евро годишно. Улеснява се износът на алкохол и сирене към Канада, както и на селскостопански продукти. СЕТА признава и 143 защитени европейски търговски марки, сред които са българското розовото масло и суджукът.

Над 30 регионални и национални парламента, включително българският, предстои все още да ратифицират споразумението. Засега няма категоричен отговор на въпроса какво ще стане, ако някой парламент откаже да даде съгласието си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Новаков: Не ме е страх да навлизам в територията за качеството на храните
Андрей Новаков: Не ме е страх да навлизам в територията за качеството на храните
Засаждат 1500 дървета в София
Засаждат 1500 дървета в София