НОВИНИ

Кой ще е следващият канцлер на Австрия

Кой ще е следващият канцлер на Австрия - това е най-задаваният въпрос, след като Себастиан Курц беше отстранен от власт след вот на недоверие в парламента. Той е резултат от аферата със скандалното видео с досегашния заместник на Курц от Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Сега президентът Ван дер Белен решава кой да натовари с отговорността да управлява страната до предсрочните избори през септември.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
22:56, 27.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света
следващият канцлер австрия

В историята на Австрия случилото се е без прецедент. Правителството е без доверието на парламента. Позицията на депутатите е ясна - Курц е най-кратко управлявалият канцлер след Втората световна война.

Социалдемократите внесоха вот, който аргументираха така.

Памела Ренди-Вагнер, лидер социалдемократите: Отговорност означава също да се разпознае и признае собствения провал. Отговорен подход към държавната служба създава доверие. Безотговорният подход провокира недоверие.

Курц опита да се защити и от своя страна също отправи критики.

Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия: Само преди няколко дни целта беше да бъда отстранен като канцлер. Това вероятно от тактическа гледна точка е разбираемо. Но днес да се сваля цялото правителство, няколко месеца преди изборите, това е нещо, което вероятно никой в тази страна не може да възприеме.

Доскорошния коалиционен партньор и бивш вътрешен министър също се присъедини към социалдемократите и гласува срещу Курц.

Хербет Кикл, Партия на свободата: В часовете, в които Австрия се нуждаеше от вас, Вие завзехте властта заедно с възможностите за прикриване, осуетяване и вероятно покриване в интерес на собствената ви партия, а не в интерес на австрийския народ.


;

Малко по-късно Себастиан Курц се обърна към своите привърженици с думите, че не е време за омраза и отмъщение, а решението определи като демократично. Правителственото обезвластяване днес маркира следваща кулминация в политическата криза в Австрия.

Сега президентът трябва да реши, кога ще освободи канцлера и членовете на кабинета от техните задължения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре се открива Пролетният панаир на книгата
Утре се открива Пролетният панаир на книгата
Екип на Спешна помощ в Гоце Делчев е нападнат
Екип на Спешна помощ в Гоце Делчев е нападнат