НОВИНИ

"Булгартрансгаз" сменя строителя на "Турски поток" през България

"Булгартрансгаз" смени консорциума, който ще строи "Турски поток" през България. Причината - досегашният фаворит не е подал необходимите документи в срок, а междувременно вторият класиран дал по-изгодна оферта.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:50, 28.05.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Първоначално саудитският консорциум "Аркад" беше избран, за да разшири газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" с 475 километра. Вместо обаче да подаде документи на 16 май, иска отсрочка от "Булгартрансгаз". Не успели да се справят и с новия срок. Междувременно газовият оператор получава писмо от втория класиран кандидат - регистрираният в Люксембург -германо-италиански Консорциум "Газово развитие и разширение в България".

Владимир Малинов - изпълнителен директор на "Булгартрансгаз": И ни предлагат отстъпка в размер на 31.15% от предложената от тях цена за изпълнение на проекта в дългия срок, а именно 615 дни.

Предлагат и отстъпка в стойността на финансирането на проекта като крайният им процент за оскъпяване на проекта в следствие на финансирането ще бъде 4,1%

Предложената от консорциум "Газово развитие и разширение - България" цена с направената отстъпка е малко над 1 милиард 102 милиона евро без ДДС. Останалите условия по договор, включително сроковете, остават непроменени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Министерството на културата връчи отличията Златен век
​Министерството на културата връчи отличията "Златен век"
ЦСКА привлече руски халф
ЦСКА привлече руски халф