Кметът на община Божурище остава в ареста. Според Специализирания наказателен съд, може да бъде направено обосновано предположение, че Георги Димов е извършил в съучастие длъжностно престъпление. Кметът, неговата заместничка и общинска експертка са разследвани за продажбата на 80 декара земя на силно занижена цена.

Според прокуратура чрез неизгодната продажба на земи, на общинския бюджет са нанесени щети за над 2 милиона лева.

Генка Грезашка - прокурор: Също така има значително вредни последици от неимуществен характер, които се изразяват в накърняване авторитета на органите на местно самоуправление и разколебаване доверието на обществеността.

Според защитата на Георги Димов, решението за продажбата на земите е било в ръцете на Общинския съвет.

Божидар Терзийски - адвокат: Господин Димов изпълнява решение на Общински съвет. Общинският съвет са 13 човека, от които 9 гласуват да се продаде имота на тази цена. Ако те не са били съгласни с цената, с продажбата, можело е да гласуват против.

Според адвокат Терзийски, част от съветниците, подкрепили продажбата стоят зад сигналите срещу Димов. Той коментира и че обявата за търга за земите е била публикувана в сайта на община Божурище в законовия срок и във вестник. Според адвоката земята не може да се определи като "апетитен терен".

Божидар Терзийски - адвокат: Това е имот четвърта категория, земеделска земя, близко до гробищата.

В интервю за БНТ главният прокурор Иван Гешев днес заяви, че сделката за продажбата е посочена като нарушение и в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, който е връчен в общината в деня на задържането на кмета Димов. Инспекторите установили и много други финансови нарушения.

От прокуратурата заявиха, че Димов е разследван и за други престъпления.

Генка Грезашка - прокурор: Не бих искала да коментирам по отношение на другите престъпления, тъй като те се разследват в момента.

Решението за оставянето на Димов в ареста може да бъде обжалвано в тридневен срок.

Спецпрокуратурата поиска мярка „задържане под стража“ на кмета на Божурище

Спецпрокуратурата поиска мярка „задържане под стража“ на кмета на Божурище

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на кмета на об...