НОВИНИ

Ангел Найденов: Намирам театралност в подаването на оставката на Корнелия Нинова

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов за пореден път подкрепи сделката за закупуването на американски изтребители F-16. Пред БНТ той коментира разликата в американската оферта и българските възможности за заплащане. Според него тя може да бъде обрана при последващи преговори между двете страни. Найденов коментира и ситуацията в левицата. Той видя известна театралност в подадената от Корнелия Нинова оставка.

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 06.06.2019
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Ангел Найденов подчерта, че БСП не се е обявявала против конкретен тип боен самолет.

"Въпросът опираше до сумата, която трябваше да бъде заделена за реализация на проекта и до преценка на необходимостта. Без да се спори по същество за необходимостта от модернизация на българската армия. Но различни мнения в БСП. Моето мнение е достатъчно ясно заявено. То почива, както на експертните мнения, така и на информацията, която имах и имам като министър и бивш министър на отбраната. Разбира се - на преценка на необходимостта от бойни способности за българските военновъздушни сили" , каза Найденов.

На въпрос защо F-16 е добрият избор, Найденов заяви, че защото предлага пълен пакет от бойни способности - без скрити разходи, без необходимост от лицензиране от трети страни и без допълнителни такси.

Найденов поясни в какъв точно етап на реализацията на сделката се намираме.

"Имаме уведомление, стартиране на процедурата за "мълчаливо съгласие" - време, в което членовете на Конгреса имат възможността да се запознаят с параметрите на сделката и ако преценят могат да възразят в случай на несъответствие според тях с интересите на САЩ или заявените количества боекомплекти. Това време е 15 дни. След което трябва да се получи отговор от американска страна, което да съдържа проект на договор. И в рамките на 60 дни отново може да се преговаря между двете страни за конкретните параметри.

Найденов уточни и от къде спрямо първоначалната цена, която е заявена в офертата - малко над 2 млрд. лева изведнъж се появяват 923 милиона допълнителни средства.

"Всъщност става дума за една пакетна цена, която съдържа първоначалната оферта и известен финансов буфер - сума, която да поеме евентуално увеличение на част от боеприпасите и съответно въоръжението, ако има такова увеличение в периода на договаряне и да бъде своеобразен финансов таван, който да изключва по-нататъшна необходимост от ново уведомление, нови процедури и т.н" , каза Найденов.

Който смята сделката да придобиване на бойните самолети Ф-16 Блок 70 за добра, е оптимист в този период от преговорите, каза той и допълни, че пакетът, който България е заявила, е добър пакет.

По отношение на загубата на БСП на евровота - Найденов заяви, че партията е загубила, защото е била сгрешена кампанията и посланията. Подменен е бил необходимият дебат по отношение на големите теми и проблеми за бъдещето на ЕС, имало е неспособност да се защити предизборната платформа на БСП.

"Ако щете - абсурдната персонална битка на Корнелия Нинова със Сергей Станишев и то на два пъти. За мен в това изброяване трябва да поставя и абсолютно погрешното политическо решение за напускане на парламента и близо 4 месеца отсъствие от парламента. Когато се взимаше решението не беше казана и дума за резултатите от това напускане. И не на последно място стои причината, свързана с известна подмяна на идентичността на БСП.
Оставката на Корнелия Нинова беше логично следствие. Аз намирам известна театралност в подаването на оставката на Корнелия Нинова и я разглеждам като един своеобразен опит за последващо оцеляване", допълни Найденов.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Предлагаме 1 лев субсидия на партиите
Бойко Борисов: Предлагаме 1 лев субсидия на партиите
Ученици от Молдова учат български език в Русенския университет
Ученици от Молдова учат български език в Русенския университет