Път с предимство за пчелите. Магистрала в градската джунгла, която е забранена за автомобили, пълно е с цветя и хората пазят насекомите. Може да звучи налудничаво или като сюжет за детски филм, но такъв пътен коридор вече съществува съвсем сериозно в столицата на Норвегия.

В глобалната борба за спасяване на пчелите, Осло се включи с първата в света магистрала за земни пчели. Идеята хрумнала на група пазители на градските пчели. Години наред те се борели за опазването на ценните насекоми в големите градове.

Съжителството между хората и пчелите обаче така и не се получавало. След като пчелните колонии започнали драстично да изчезват, пазителите им решили, че е настъпил моментът хората да поправят грешката си и да върнат опрашващите насекоми в градовете. Като им осигурят привлекателен път, осеян с цветя.

Магистралата свързва така наречените „хранилки за пчели” в норвежката столица. Те са разположени на разстояние 250 метра една от друга и в тях винаги има достатъчно храна за пчелите. Освен това, по магистралата има изградени хотели – малки дървени кутии с цепнатини, в които полезните насекоми могат да живеят.

Жителите на норвежката столица, които населяват района на пчелната магистрала, трябва не само да пазят пчелите, но и да се съобразяват с много забрани, които гарантират оцеляването на полезните насекоми.

Използването на пестициди в района на магистралата е строго забранено. Върху покривите на сградите и на балконите трябва да бъдат поставени саксии с цветя, върху които пчелите да кацат и да се хранят. Създаването на пчелна магистрала може все още да звучи като екстравагантна идея. Но това е един реален начин тези насекоми да бъдат спасени. Като навсякъде по света, и в Норвегия пчелите изчезват.

И ако хората не започнат да им обръщат необходимото внимание и да се грижат за тях, след няколко години 6 от общо 35-те вида земни пчели в страната вече няма да ги има. А това ще бъде още една печална крачка към апокалиптичния момент, когато ще се наложи хората да опрашват на ръка цветовете, ако искат да имат плодове и зеленчуци.