25-годишна българка получи възможност за стаж в световноизвестния Смитсонов институт по биология. Антония Хубанчева е първият роден еколог, който ще работи в джунглите на Панама, където я отведе любовта й към прилепите.

25-годишна българка получи възможност за стаж в световноизвестния Смитсонов институт по биология. Антония Хубанчева е първият роден еколог, който ще работи в джунглите на Панама, където я отведе любовта й към прилепите.

Антония Хубанчева завършва специалност "екология" в Софийски университет само преди няколко месеца. През цялото следване е стажант в Природонаучния музей, а днес е първият професионален специалист по прилепи в страната.

"Това - нейното, не е мечта, както тя го представя. Това за мене е диагноза или по-точно призвание. За всеки един човек, който проявява някакъв интерес, има желание, ние правим всичко възможно. Това желание да се насърчава и да се развива. Лошото е, че все по-рядко се появяват хора с подобни интереси", казва доц. Стоян Бежков от Природонаучен музей.

Любовта на Антония към прилепите датира от години. За да ги изучи и да превърне хобито си в професия, тя обикаля България, нощува в пещери и гори, дори стига до Хаваите.

"Винаги съм искала да се занимавам с изследване точно на поведението на животните. Животът ме запозна с удивителни хора, учени. В България имаме една станция - международна, една от най-добрите в света за изследване на поведението на прилепите. Там се запознах с д-р Рейвчъл Пейдж от Смитсониал университет за тропически изследвания. И оттогава голяма мечта ми беше да мога да работя с нея в тропиците, там където е най-голямото разнообразие от живи същества на планетата", разказва младата еколожка.

Именно там Антония е поканена на четиримесечен стаж, който започва в края на месеца. Разходите й са поети от стипендия и ще има възможност да работи с едни от най-добрите специалисти в света.

"Всъщност аз ще трябва да ловя прилепи в джунглата, да си намирам моя конкретен вид. Като цялата идея е да започнем нещо, върху което да стъпим, за да направим една бъдеща докторантура. Да се върна в България и да работя в България - това е най-голямата ми мечта", споделя тя.

За да изпълни мечтата си и да стигне до екзотичната дестинация, Антония трябва да намери пари и за самолетен билет. Пътят не влиза в стипендията, която е спечелила, затова нейните приятели помагат в събирането на нужните 3 хиляди лева. Преподавателите на Антония също се включват, защото са убедени, че уникалното преживяване, което й предстои, е важно за българската наука.

Антония има по-малко от две седмици до датата, на която трябва да замине за Панама, за да следва мечтата си. Обещава, че ако хората й помогнат това да се случи, тя ще се върне в България, за да работи за развитието на
родната наука.