НОВИНИ

Екрем Имамоглу печели изборите за кмет на Истанбул

При преброени почти 100 процента от бюлетините за кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия са гласували почти 54% от избирателите. Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм получава около 45 на сто.

Александър Марков
от Александър Марков
06:22, 24.06.2019
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави победителя чрез социалните медии. Стотици поддръжници на Екрем Имамоглу се събраха, ликувайки, пред централата на партията.

Имамоглу печели изборите за втори път в рамките на два месеца. Общо около 8,7 милиона души са гласували от 10 милиона имащи право на глас.

Разликата между двамата е 700 хиляди гласа. Избирателната активност е 84%.

От 25 години Истанбул не е бил в ръцете на опозицията. Това е изключителна победа за тях и голям политически удар върху президента Реджеп Ердоган, след чиято намеса се наложи да бъдат анулирани резултатите от март и тези избори да бъдат повторени.

Бинали Йълдъръм поздрави Имамоглу, признавайки своето поражение и заявявайки, че управляващите са готови да му помагат, както могат. Имамоглу отправи интересен призив - заяви, че е готов да работи и с президента в името на най-големия град в Турция.

След като станаха ясни резултатите, по улиците на Истанбул започна едно голямо празненство, което продължи до малките часове на деня.

;

По улиците на града празнуваха цяла нощ победата на Имамоглу. Празнуваха и кюрдите, които осигуриха победата му така, както през месец март. Кюрдите не издигнаха свои кметове и гласуваха за опозицията.

Победата на опозицията празнуваха до последно републиканските крепости, сред които кварталът Бешикташ. Блокади от автомобили задръстиха центъра.

На победния митинг пред десетки хиляди свои привърженици, Екрем Имамоглу се обърна към президента Ердоган и обяви - отваря се нова страница за Истанбул.

Екрем Имамоглу: Тази нова страница ще изпишем със справедливост, равенство и любов. Ще работя и с вас, господин президент. Готов съм да работя в единство с вас.

Бинали Йълдъръм, който губи за втори път, поздрави Имамоглу.

Бинали Йълдъръм: Отсега нататък пожелавам на нашия приятел Имамоглу да служи добре на Истанбул. Ние ще направим всичко възможно да му помогне.

Президентът Ердоган също честити победата на Имамоглу в официалния си акаунт в Туитър.

Загубата на Истанбул е тежък политически удар за Ердоган, защото освен този, партията му загуби и всички големи градове в Турция.

Според анализатори има много причини за тази загуба. Основната е именно кюрдският вот. Те се обединиха и застанаха зад кандидатурата на Имамоглу. Те не издигнаха кандидат за кмет на Истанбул, въпреки че в последните дни президентът и управляващата партия се опитаха да вбият клин в тях чрез различни послания. Втората причина според хората, следящи турската политика, е, че има доста консерватори вътре в управляващата партия, които са разочаровани от курса, по който е поела, и не са излезли да гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Еньовден отбелязваме празника на билкарите и билките
На Еньовден отбелязваме празника на билкарите и билките
Жълт код за опасно време в 19 области на страната
Жълт код за опасно време в 19 области на страната