НОВИНИ

988 деца са настанени в приемни семейства през 2017 година

Около хиляда деца, лишени от родителска грижа, са настанени в приемни семейства през 2017 година. Данните са на Агенцията за социално подпомагане. Част от тях ще посрещнат първата си Коледа в семейна среда. В дома на първата професионална приемна майка у нас празника ще посрещнат 2 деца.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:37, 24.12.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Ганка Иванова е приемен родител от 11 години. Отгледала е 15 деца. В момента се грижи за момченце на почти пет и за момиченце на две години.

Ганка Иванова - приемна майка: Двамата си играят добре, нямам грижи. Намам проблеми с отглеждането. При момченцето има здравословен проблем. Има астма. Вече там, когато има астма, нещата са по-тегави, но в общи линии се оправяме.

Ганка има и осиновена дъщеря. Разказва, че за нея приемната грижа не е професия, а призвание.

Ганка Иванова - приемна майка: "Това ме удовлетворява. Това ми дава страшно много енергия, любов от децата. И това е най-хубавото нещо, което човек може да прави всъщност. "

В София приемните семейства са 54.

Нели Тонина-Стоичкова - началник Областен екип „Приемна грижа", Столична община: "София е град, който предоставя друг стандарт на живот и много малко са хората, които кандидатстват за приемни родители. До 150 приемни родители е необходимо за територията на град София."

В страната приемните семейства са над 2400. Децата, настанени в институции, са над 4500. 230 семейства са заличени от регистрите, защото не са предоставяли качествена грижа на децата. 500 професионални приемни родители в момента са свободни.

Детелна Котевска - началник "Дейности и мерки по закрила на детето", АСП: "Причината за това, е че приемните семейства заявят профил за по-малки деца да отглеждат. По-големите деца остават на заден план. Има по-малко заявки от приемни семейства да отглеждат дете с увреждане."

Проблеми при настаняването в приемни семейства има и за бебетата, децата мигранти и тези, които са били жертви на насилие. От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че работят за решаване на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бачковският манастир се подготвя за Рождество Христово
Бачковският манастир се подготвя за Рождество Христово
В обувките на Джеймс Бонд
В обувките на Джеймс Бонд