Жълт код за високи температури в цялата страна е обявен днес. Колко и какви течности трябва да консумираме, за да се предпазим от дехидратация? По този въпрос в "Сутрешен блок" гостува доктор Георги Миндов - председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Колко вода трябва да пием в горещите дни?

Доктор Георги Миндов: Нормата е индивидуална, зависи от състоянието, от влажността на въздуха. При по-висока влажност намалява потреблението. В София днес обявяват една температура от 34°. При 70% влажност ще е около 1,5 литра. Ако влажността обаче спадне на 60%, тогава вече 2 литра. Ние губим течност чрез потенето, това е един от физиологичните начини за охлаждане на организма.

Доктор Миндов препоръча между 10:00 и 17:00 да се избягва усилена физическа дейност на открито. Той съветва също да не се консумират напитки с аспартам, както и да се избягва консумацията на напитки в пластмасови бутилки.

Какви са симптомите на дехидратация?

Доктор Георги Миндов: Изсъхване на устата, главоболие, започва едно общо неразположение, отпадналост, мускулна слабост. С дехидрацията често се губят и минерални соли. Трябва да се приемат повече минерални соли. Магнезий може да пием. Особено при физическа активност.
Жълт код за високи температури в цялата страна

Жълт код за високи температури в цялата страна

Опасно горещо време. Жълт код за високи температури е обявен днес за цялата страна. Очакванията са живакът да достигне 34-39 градуса. Лекарите предупр...