Благодарен съм на нашите премиери, които са поставили моята кандидатура на обсъждане, както и на Европейския съвет. Това е жест към партията, която представлявам и ръководя. Първият ми ангажимент е единството на нашето семейство и отстояването на принципите ни. И двамата водещи кандидати бяха отстранени от избора за председател на ЕК. Това заяви в "Панорама" председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по повод коментираната през изминалата седмица възможност той да оглави Европейския парламент.

Сергей Станишев: Преди повече от 1 година заявихме, че твърдо подкрепяме принципа на водещ кандидат, но смятаме, че трябва да бъде този, който може да събере подкрепа в Европейския парламент. И днес съм убеден, че Франс Тимерманс щеше да има повече подкрепа от Манфред Вебер.

Никой не знае нищо за кандидата за председател на най-важната институция в Европейския съюз. Нейният избор не е гарантиран, поне по отношение на социалистите, каза Станишев за Урсула фон дер Лайен.

По думите му единственият кандидат с ясна програма за социална програма и устойчиво развитие, с ясни ангажименти за върховенство на закона, беше Франс Тимерманс.

Станишев отправи критики към Доналд Туск, Виктор Орбан и Еманюел Макрон, които са повлияли на процедурата.

Аз съм човекът, който е водил най-много политически битки с Борисов, когато става въпрос за национални въпроси, съм готов да работим заедно. Този път той ме подкрепи, това очакват българските граждани, допълни Станишев.

Той определи като "странна" декларацията на БСП, с която те се разграничиха от думите му по отношение на премиера Борисов.

Сергей Станишев определи намаляването на партийната субсидия като опит опозицията да бъде поставена на колене преди местните избори.