Според евродепутата Андрей Ковачев никой не е останал доволен от разпределението на ръководните позиции в Европейския съюз и отказа шпитценкандидатите да заемат мястото на председател на Европейската комисия. В студиото на "Панорама" той коментира и отношенията със Северна Македония като изтъкна, че всеки има право на самоопределяне, но не и да променя историята.

Андрей Ковачев коментира отказа да бъде приета кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия така:

"Ние имахме много ясно предложение - прозрачно, демократично. Водещите или шпитценкандидатите, да са на европейските избори, да участват в телевизионните дебати, да посетят всички страни членки. Изборът да бъде прозрачен пред европейските граждани."

Според Ковачев на това се дължи и голямата избирателна активност - над 50% средно във всички страни членки.

Постигането на компромис според него означава, че няма никой наистина доволен от избора. Относно събирането на необходимото мнозинство в Европейския парламент за подкрепа на кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен за председател на следващата Европейска комисия, Ковачев каза:

"Тя има много важната задача да убеди мнозинството в Европейския парламент (...) да събере мнозинство в Европейския парламент. Това зависи от нея, ние ще се опитаме да ѝ помогнем, но това зависи от нея и нейните възможности да убеждава членовете на Европейския парламент".

Той изтъкна, че на 15 юли започва следващата сесия на Европейския парламент и предстои госпожа фон дер Лайен да се опита да консолидира подкрепа за нейната кандидатура.

Във връзка с обсъждането на имената на българи като Кристалина Георгиев и Сергей Станишев за някоя от ръководните позиции Ковачев каза:

"Беше ясно заявено, че ако има възможност някой от България да получи такава позиция, тук не би трябвало да има никакво съмнение, че трябва да бъде подкрепен този кандидат, било то Кристалина Георгиева, Сергей Станишев или Мария Габриел за някоя от тези топ позиции."

За отношенията със Северна Македония, Ковачев смята, че трябва да има подадена ръка и да помагаме на нашите "исторически сънародници да станат част от Европейския съюз".

"Поздравяваме президента Пендаровски за неговата смелост, една академична историческа истина, факт, го каза публично, че Гоце Делчев се е самоопределял като етнически българин. Разбира се, втората част от изречението не беше съвсем правилна. Той се е борил за една автономия на Одринско и Македония в рамките на Османската империя към онзи момент."

Андрей Ковачев смята, че всеки има право да се самоопределя, но не може да се променя историята.