НОВИНИ

Франция отбелязва националния си празник

С парад, концерти и заря днес Франция отбелязва националния си празник. Засилени мерки за сигурност в Париж. На празника се очаква да присъстват германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместникът на Тереза Мей - Дейвид Лидингтън.

bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 14.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

По главното парижко авеню "Шан-з-Елизе" ще преминат общо 4300 военни, 200 бойни машини и 240 конe, а във въздушната част на парада ще участват 70 самолета и 40 хеликоптера.

На парада ще бъдат представени и деветте държави, участващи заедно с Франция в Европейската инициатива за намеса, създадена преди година от президента Еманюел Макрон, с цел "обща стратегическа култура", а именно Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Естония, Испания, Португалия, Финландия и Холандия.

;

Сред почетните гости са германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и заместникът на британския премиер Тереза Мей - Дейвид Лидингтън.

В Париж мерките за сигурност са затегнати. За реда ще се грижат над 2500 полицаи. Въведени са няколко зони за сигурност, за да се изключи възможността за протест на "жълтите жилетки".

Вечерта на Марсово поле в подножието на Айфеловата кула ще има концерт с произведения на Берлиоз, Бизе, Бетовен и Щраус, както и на известни оперни певци. Тържествата в Париж ще приключат с 30-минутна заря край Айфеловата кула. Празненства ще има и в редица други градове. В Ница за първи път след атентата, извършен преди 3 години, ще има заря по повод националния празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в Южен Китай
Наводнения в Южен Китай
Рашидов не изключва в даден момент Борисов да се оттегли от лидерството в ГЕРБ
Рашидов не изключва в даден момент Борисов да се оттегли от лидерството в ГЕРБ