Бюст-паметник на българския революционер и идеолог на движението за национално освобождение Георги Раковски беше открит в Тулча, Румъния. Инициативата е на българското посолство и на кметството в румънския град.

Монументът в Тулча е на едно от емблематичните места в града - Ротондата на малцинствата, където има паметници и на други бележити герои от нациите, живели там.

Тодор Чуров, посланик на България в Румъния: Това е човек, от когото тръгва организираната национално-освободителна борба и след него са поколенията на Каравелов, Левски, Ботев.

Автор на скулптурата е младият и талантлив Мартин Трифонов, който е работил една година по този проект.

Мартин Трифонов: Това се случва 4 години след като завършвам академия. Много автори по-възрастни от мене, с повече опит, нямат тази възможност - да могат да покажат личността на Раковски.

Община Тулча е предоставила безплатно мястото, където да има частица от българската история в града, а средствата за паметника са дарени от Тодор Стайков.

Тодор Стайков: Историческите личности, които определяме за тези паметници, трябва да бъдат пример за подражание, за днешно време.

Бюст-паметникът беше открит по повод 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Румъния.