ГЕРБ и СДС сключиха политическо споразумение за предстоящите местни избори по подобие на изборите на европейски парламент. Кметът Йорданка Фандъкова все още е без решение дали ще влезе в битката за София. БСП пък мисли дали да издигне партиен кандидат или да подкрепи независим.
Целта е обединението между ГЕРБ и СДС е да станат първа политическа сила с най-много кметове и общински съветници в страната. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако отляво искат да водят битка на предстоящия вот, трябва да издигнат собствени кандидати.

Бойко Борисов очаква, че предстоящите местни избори за София ще бъдат много подли - заради,по думите му, установената практика на БСП да се прилепва към някоя партия или кандидат.

Бойко Борисов, премиер: Да имаш претенциите, че си алтернатива и да не издигаш свой кандидат, а да подкрепяш някого.

За който впоследствие да говорят, ако е успешен , че е техния кандидат, ако е неуспешен да бягат от него като дявол от тамян и да казват ние само го подкрепихме.

Така , че ако нашите колеги от ляво искат да водят политическа битка с нас, нека да си издигнат кандидат.

ГЕРБ все още не са обявили кандидатурата си за кмет на София, но Йорданка Фандъкова, която също присъства на подписването на споразумението със СДС, получи похвали от премиера за направеното през последните 10 години. Той даде за пример метрото, реновираните паркове, реконструкциите на кръстовищата на "Лъвов мост", при Телевизионната кула и Семинарията. По думите му трафикът вече не влиза в града, строят се училища и детски градини, а качеството на въздуха се подобрява.

Бойко Борисов , премиер: Винаги когато търсиш кусури , можеш да намериш, но аз живеех на Любен Каравелов и Граф Игнатиев и с си спомням каква беше улицата и какви стари трамваи дрънчаха. Хората искат още повече да се направи. Контролът трябва да бъде завишен.

Лидерът на СДС Румен Христов изрази увереност, че двете партии ще постигнат договореност за големите общини, за да не допуснат те да бъдат управлявани от БСП. А кампанията за местния вот , ще е като продължение на успешните резултати от евроизборите.

Румен Христов -председател на СДС: Градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора да постигнем съгласие за общи кандидатури и общи листи. там, където имаме анализ,който ни показва, че отделните листи биха били по-полезни - да търсим обща кандидатура за кмет. но най -важното е, че се договорихме на втори тур,когато една от партиите е стигнала до балотаж срещу някоя друга партия, задължително да се подкрепяме.

Бойко Борисов е доволен, че ГЕРБ и СДС отново ще са заедно на предстоящия вот.

Бойко Борисов , премиер Ще се опитата да подведат избирателите и някои от нашите партньори, които иначе се имат за членове на ЕНП, но не подкрепиха председателя на европейската комисия в европейския парламент.

Кметът на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира още, че с обединението на старата и новата десница се дава силен отпор на войнстващия популизъм.

По -късно пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова обясни, че е присъствала на подписването на споразумението в качеството си на зам.-председател на ГЕРБ. Отново заяви, че още няма решение дали отново ще се кандидатира за кметския пост.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Когато съм готова с решението, ще го направя максимално публично и ще поканя всички представители на медиите.

А на въпроса дали се притеснява, че Мая Манолова води в предварителните социологически проучвания, ако се включи в надпреварата, отговори

Йорданка Фандъкова - кмет на София - Единственото нещо, което ме притеснява е това,което правим да се случи по най-добрия начин. Иначе кампанията предстои, предстои да се обявяват кандидати, още не всички кандидати са обявени.това е сериозна кампания,това е сериозно състезание, казах вече , че съм спортист. Аз съм мотивирана винаги била да участвам в състезания. когато взема моето лично решение дали ще участвам в това, ще го обявя.Ние всички работим заедно с колегите от ГЕРБ, с колегите от СДС за това да представим по най-добрия начин това, което сме направили, а то не е никак малко.Някои се опитват да манипулира моделите - отворена община, партньорства, работа във всяка една сфера и разбира се да представим новите идеи
ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за партньорство на местните избори

ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за партньорство на местните избори

Лидерите на ГЕРБ и СДС подписаха политическо споразумение за партньорство на предстоящите местни избори. Според него в общините, където двете партии и...