Внесени са две български петиции, които засягат дискриминацията на българските превозвачи от властите в Германия, Белгия и Франция. Те са срещу "целия тормоз, организиран и вдъхновен от президента Макрон, който цели да фалира този български бизнес". Това каза в "Още от деня", на живо от Брюксел, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки минути преди изказването си в Комисията по петициите в ЕП.

Петициите "засягат селективното спиране на български камиони, дълги и ненужни проверки, изискване на документи, които не са необходими", уточни той.

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО: Продължаваме да се противопоставяме с всички възможни средства.

По думите му той ще призове Европарламента "да остави отворени двете български петиции и да изиска от Европейската комисия да притисне президента Макрон, за да престане дискриминацията на българския бизнес". Джамбазки увери, че аргументите му ще бъдат "правилни, човешки".

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО: Когато френските, белгийски и германски катаджии спират само български и румънски камиони, това е дискриминация. Когато френските, белгийски и германски полицаи и катаджии изискват документи, които не са необходими по законодателството, това е дискриминация. Целта на тази дискриминация е пределно ясна - да бъдат забавени българските превозвачи, да не могат да доставят стоката си навреме, да бъдат глобени, да бъде разстроен начинът, по който работят.

Според българския евродепутат "целта е ясна - французите, германците и белгийците се опитват да фалират българските фирми и да откраднат шофьорите, които да работят като гастербайтери, като черноработници, бекяри при тях".

Припомняйки случая с българския камион във Великобритания, в който бяха открити мъртви виетнамци, Джамбазки запита защо Еврокомисията не обръща внимание на фирмите, които се възползват от българското законодателство - "регистрират фирми пощенски кутии и извършват престъпна дейност в рамките на ЕС".

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО: Вместо това, са се захванали да спират българските и румънските шофьори, да ги тормозят и да се опитват да откраднат и разрушат български бизнес.

Какво още каза евродепутатът от ВМРО по темата вижте във видеото.