НОВИНИ

А. Запрянов: Преговорите за F-16 бяха по-лесни на военно-политическо ниво

Правителството гласува проекта на договор със САЩ за новите изтребители F-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милиона долара. Изгодна ли е сделката за българската армия и какви компромиси направи нашата страна - гост с коментар по темата в "Още от деня" беше Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната и ръководител на преговорния екип за закупуване на изтребителите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 10.07.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Получихме цена и пакет каквито ни удовлетворяват, категоричен е Запрянов.

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната: Мога да кажа, че преговорите бяха по-лесни на военно-политическо ниво, защото договорената цена беше силно подкрепяна не само от българското правителство, но и от американската администрация.

За американската страна това не е търговска, а изключително важна военно-стратегическа сделка, категоричен е зам.-министърът.

Ето какво получава България в целия пакет от сделката:

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната: Вземаме самолети с пълни способности за многоцелеви самолети. 6 едноместни и 2 двуместни самолета, с пълно авиационно оборудване, което позволява да се действа както в ситуация въздух - въздух, така и да поразява цели въздух - земя. Пълен комплект оборудване за критериите на НАТО, пълен набор от тренажори както за летателен, така и за инженерен състав на ВВС. Пълен комплект от спомагателни пособия за обучение на пилотите и авиационни ракети за среден и близък въздушен бой въздух - въздух и припас за въздух - земя.

Всичко, което е свързано с обучението на пилотите, е планирано и осигурено финансово, допълни Запрянов.

Относно компромисите, направени от българската страна, той обясни, че това е намалението на ракетите за близък въздушен бой от 24 на 12, както и получаването на един, вместо два резервни двигателя. Освен това. трябва да платим цялата сума наведнъж и не можем да ползваме преференции за разсрочване, тъй като нямаме кредитна история като страна член на НАТО.

Зам.-министър Запрянов коментира и започналата проверка в служба "Военна информация", след като преди дни стана ясно, че настоящият и бившият й началник са обвинени за престъпление по служба заради издаване на разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона.

Мога да кажа, че изключвам злонамерено допускане на такова нарушение. Нека да изчакаме проверката, но изключвам тези действия да са довели до изтичане на класифицирана информация, обясни зам.-министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тренираха спасяване при верижна катастрофа на магистрала Хемус
Тренираха спасяване при верижна катастрофа на магистрала "Хемус"
Започна умъртвяването на свине заради африканската чума в Плевенско
Започна умъртвяването на свине заради африканската чума в Плевенско