НОВИНИ

Полицията следи за абитуриенти-нарушители

В цялата страна полицията е с повишени мерки за сигурност. За показване от прозорците или люковете на автомобила санкция ще бъде налагана както на собственика на колата, така и на водача, и на самите абитуриенти-нарушители. Глобата може да бъде между 20 и 150 лв.

bnt avatar logo
от Росица Колева
07:55, 24.05.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Допълнителни патрули на „Пътна полиция" и „Охранителна полиция" са разположени на ключови места по пловдивските улици и булеварди още в следобедните часове преди тръгването на абитуриентските автошествия.

Униформените проверяват водачите за алкохол, наркотици и рисково шофиране.

За установяване на нарушители ще бъдат ползвани както записите от камерите, монтирани върху полицейските автомобили, така и от други технически средства в района. Строго се следи за показване от колите в движение.

Инспектор Ботьо Гиргинов, говорител КАТ-Пътна полиция-Пловдив: Ще пристъпим или незабавно към извеждане и преустановяване на нарушението, което създава риск за живота на участниците или в последствие, след като бъдат прегледани записите и бъдат установени собствениците, водачите и извършителите, към тях ще бъдат предприети предвидените в Закона за движение по пътищата мерки и санкции.

Въпреки заплахата от глоба, десетки абитуриенти пропътуваха разстоянието до ресторантите извън прозорците на автомобилите.

Георги Костадинов, абитуриент: По абитуриентските балове много хора са пияни, трябва да има повече полиция според мен. Аз имам шофьор.

БНТ: Качвате ли се в кола с пиян шофьор?

Михаела Душева, абитуриентка: Никога, никога, абсолютно!

Катя Алова, родител: Преди всичко те самите трябва да бъдат предпазливи, защото докато пристигахме насам видях, че пак въпреки забраните през прозорците да излизат, децата имаше в еуфория, викаха, което не е за препоръчване.

В заведенията, където празнуват абитуриентите, няма да се допускат лица с агресивно поведение или с оръжие. При заявка от директорите на гимназиите, полицейски патрули могат да ескортират групите автомобили по маршрута между училището и ресторанта. Проверяват се и всички автобуси, които превозват абитуриенти на организирани екскурзии.

Статистиката сочи, че най-много пътни инциденти стават след края на бала, в сутрешните часове, а причините най-често са преумора, употреба на алкохол или шофиране с превишена скорост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ въвежда промени в движението за 24 май
АПИ въвежда промени в движението за 24 май
Празнуваме Деня на българската просвета и славянската писменост
Празнуваме Деня на българската просвета и славянската писменост