НОВИНИ

​Абсурден случай в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив

Двама техни пациенти не могат да бъдат изписани, защото няма кой да се погрижи за тях. Единият е без близки роднини, а семейството на другия отказва да го приеме. Мъжете лежат в Клиниката по нервни болести вече няколко месеца, а болницата трупа дългове заради престоя им. От лечебното заведение обявиха, че това не е изолиран случай и поискаха законови промени.

bnt avatar logo
от ​Г. Паскова, Ст. Христозова
20:26, 04.12.2018
5517
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Двамата пациенти са около шейсетгодишни и са постъпили в Клиниката през август и септември. За лечението им са изразходвани общо над 12 хиляди лева. Мъжете са здравно осигурени, но средствата надвишават в пъти клиничните пътеки, по които са приети.

адвокат Мария Шаркова - юрисконсулт на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: Тези пациенти разбира се заемат легла, стаи и това пречи да бъдат настанявани пациенти в остри състояния. Единият от пациентите, който в момента се намира в Клиниката по неврология има съпруга и син.

Мъжът, който е изоставен от семейството си, е от Карлово и е изразил желание да бъде настанен в дом. Места обаче няма.

Надежда Сеизова - директор на "Социално подпомагане" - Карлово: Общ проблем на всички дирекции е, че в домовете за пълнолетни лица с този вид психични разстройства капацитетът е запълнен. Но ние сме предприели мерки спрямо лицето.

Следващата седмица в социален дом ще бъде настанен и пациентът от Пловдив. Средствата, изразходвани за лечението на двамата мъже обаче няма да бъдат възстановени на болницата. От болницата подчертаха, че са изпращали множество писма до социалното министерство, но без резултат.

адвокат Мария Шаркова - юрисконсулт на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: В отговорите, които сме получавали се твърди, че не е съвършено законодателството и то трябва да бъде променено, но до този момент никакви инициативи в тази насока не са предприети.

За изминалите две години има над 10 такива случая в университетската болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО въвежда строги критерии при редактирането на човешки гени
СЗО въвежда строги критерии при редактирането на човешки гени
Оставиха в ареста мъжа, който нахлу въоръжен в президентството
Оставиха в ареста мъжа, който нахлу въоръжен в президентството