НОВИНИ

Абсурдни методи за прием в детските градини в столицата

До абсурдни методи за прием в детските градини прибягват родители от столицата. Често майките са принудени да изкарат децата си хронично болни или със забавено развитие, за да могат да запишат детето си в общинска ясла или детска градина. Пазенето на място с фиктивни болнични, също е честа практика. Причината за това е, че в столицата все още няма достатъчно места в детските заведения.

bnt avatar logo
от Карина Караньотова
20:45, 26.04.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Една трета от децата в яслите и детските градини се приемат със специални протоколи от лекарски комисии. Това отваря вратичка за заобикаляне на редовното кандидатстване. Майка, която пожела да остане анонимна разказа как е изкарала дъщеря си със забавено развитие, за да я приемат в желаната от нея детска градина.

"Когато вече дъщеря ми стана на 3, за мое огромно съжаление ми се наложи да съм една от майките, които извадиха специална бележка от логопед, психолог, педагог и психиатър, че дъщеря ми се нуждае от посещаване в детската градина, за да проговори."

Тарифата за получаване на подобен протокол е между 500 и 1000 лв, разказа още анонимната майка. От отговорните институции отричат за наличието на подобна практика.

"Колегите в детските градини не са прокурори, те няма как да правят разследване здраво ли е детето, болно ли е?"

Шансовете за прием са много по-големи, ако кандидатстваш, когато детето е под 1 година. Това предизвиква още едно заобикаляне на правилата. Родителите се възползват от правото си на отсрочка за записването, която е 3 месеца, а след това продължават да пазят мястото с фиктивни болнични, понякога и до края на учебната година.

"Моят го водеха, че посещава, но реално не е ходил и ден."
"Той беше приет на 1 септември и отложихме до 1 март с обикновени бележки, бронхит, ангина."

Пазенето на място всъщност лишава от правото на детска ясла други родители, които имат реална нужда. В същото време стотици майки се чувстват в безизходица и не могат да започнат работа.

В продължение на 3 години детето ми не е прието никъде, абсолютно никъде!

След последната актуализация по неясни за мен причини, синът ми вече е с 9 точки и продължава трета година да чака място в градина.

Недостигът на места продължава да е причина да се измислят най-различни абсурдни практики, заобикалящи закона. В същото време съвестни майки могат да чакат и 5 години, докато се намеря място за детето им, но тогава вече няма да им е нужно.

Повече за абсурдните практики и недостигът на места в детските градини , гледайте тази вечер по БНТ 2 от 21:45.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анастас Константинов представи изложбата Свръхдинамичност на цветовете
Анастас Константинов представи изложбата "Свръхдинамичност на цветовете"
Велосипедисти от Русе настояват велоалеите да се ползват по предназначение
Велосипедисти от Русе настояват велоалеите да се ползват по предназначение