НОВИНИ

АБВ иска нови правила за избор на президент

АБВ са готови да участват на президентските избори със свой кандидат. Това заяви лидерът на партията Георги Първанов по време на първата от серия дискусии на АБВ под надслова "Президентски дебати 2016-а". Първанов поиска конституционни промени, свързани с президентските избори и нови изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:52, 17.01.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

От АБВ смятат, че е разумно президентската кампания да започне година преди вота, за да има време за обсъждане на идеи. Партията ще проведе широки консултации в търсене на максимално консенсусна фигура, но е готова и да утвърди идентификацията си със свой кандидат. Първанов заяви, че за разлика от местния вот, когато са направили компромиси, сега няма да подкрепят друг кандидат без коалиционно споразумение.

Георги Първанов - лидер на АБВ: Ние няма да събаряме правителството, доколкото имаме възможности и лостове за влияние, за да увеличим шансовете на нашия кандидат за президент. Ще бъдем твърда категорична алтернатива на политиката, провеждана от сегашния президент. Определени среди ще имат амбицията да си посочат отново президент, който няма да мъти водата на правителството, който ще бъде верен и послушен.

Първанов допълни, че ако някой гледа на изборите като на отчаяна битка за запазване на монопола в лявото пространство, това ще е за сметка на политиката като цяло. АБВ ще инициират консултации за нови конституционни промени преди президентския вот. Например да отпадне изискването кандидатът за държавен глава да е български гражданин по рождение. Както и за избирателна активност над 50 процента на първия тур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радост вместо беди
Радост вместо беди
Счупени крака и сърдечни проблеми заради студа
Счупени крака и сърдечни проблеми заради студа