Партията АБВ настоява генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев да бъде незабавно отзован. Това се посочва в писмо на председателя на АБВ Георги Първанов до премиера в оставка Бойко Борисов. Това стана известно на пресконференция на партията в парламента.

© Архив - БНТ

Депутатът от АБВ Георги Кючуков заяви, че между първия и втория тур на президентските избори Сугарев си е позволил непремерени и несъгласувани с МВнР изказвания, в които е направил агитация в полза на един от участниците в балотажа.

От АБВ смятат, че във външната политика на страната има много нерешени въпроси. "Вече се чудим имаме ли външна политика, кой я провежда и дали изобщо се провежда", коментира Кючуков. Той даде пример и с коментари на посланика на България в Турция.

От АБВ попитаха дали България ще поиска официална информация от Турция във връзка с изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с Лозанския договор.

По отношение на разглеждането в пленарната зала на промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен Иван Станков от АБВ заяви, че не му е времето сега. Според него в държавата има много по-важни проблеми за обсъждане. Вместо за разделение, трябва да говорим за национално съгласие, каза още той.