НОВИНИ

АБВ: Трябва да има широка дискусия по темата с мажоритарния вот

Наистина срещата с инициативния комитет за референдума закъсня, но има допитване до Висшия административен съд, който трябва да се произнесе дали решението на ЦИК е правилно. Ако съдът го отмени, референдумът автоматично влиза в действие, каза заместник-председател на АБВ Мариана ТодороваНеобходимо е обаче да се проведе широка дискусия какъв тип мажоритарност трябва да се въвведе, добави тя.

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 24.11.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Тодорова обясни, че АБВ е подкрепила референдума.

Има някои различия, искаме смесена избирателна система за гласуване от немски тип, задължително гласуване със стимули и намаляване 3 пъти на партийната субсидия, открои тя.

Ако беше станал задължителен референдумът, щяхме да го приемем какъвто е, но сега щом има поле за дебати, ние ще бъдем последователни в исканията си, бе категорична Мариана Тодорова.

Според нея има някакъв тип дискриминация в мажоритарния вот, понеже ще се появят личности, които имат голяма степен на влияние чрез финансови средства, а един млад човек без такива, може да остане непредставен.

Не значи, че някой, който има повече пари и може да отвори повече работни места, ще е по-добър политик, добави заместник-председателят на АБВ.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ: Назначиха комплексна проверка на ловно стопанство Дикчан
След репортаж на БНТ: Назначиха комплексна проверка на ловно стопанство Дикчан
Проверяват качеството на рибата преди Никулден
Проверяват качеството на рибата преди Никулден