НОВИНИ

Адела Пеева навърши 45-годишен творчески юбилей

Изтъкнатият ни документалист Адела Пеева навърши 45-годишен творчески юбилей. Събитието беше отбелязано тази вечер с прожекция на филма й "Чия е тази песен" от 2003, номиниран за Европейската филмова награда.

Николай Минков
от Николай Минков
20:51, 24.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Много приятели, колеги, кинодейци и зрители, изпълниха кино "Одеон", за да поздравят Адела Пеева не само за творческия й юбилей, но и за 70-тия й рожден ден, който тя отбеляза вчера. Специално за случая цветя изпратиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

До 1989 година зад гърба си Адела има над 50 филма, сред които и забранените от тоталитараната власт "Майки" и "В името на спорта", разкриващ истината за успехите на българските щангисти. През 1988 г. Пеева дебютира успешно в игралното кино със "Съседката", класиран от зрителите сред най-любимите български филми на БНТ.

По повод юбилея от 14.30 ч. в неделя, 29 януари БНТ1 ще покаже най-новия филм на Адела Пеева "В търсене на Списаревски".

Н.Минков: Какво ви даде документалното кино през тези 45 години?

Адела Пеева - режисьор: Живота ми, съдбата ми. Всичко, за което съм мечтала, което си представях, че мога да направя и най-важното - чувството за съпричастност към съдбите на моите герои, на хората по света и невероятен досег с публиката, на която съм много благодарна, затова че харесва филмите и ги гледа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Тотев бе възстановен на длъжността кмет на Пловдив
Иван Тотев бе възстановен на длъжността кмет на Пловдив
Жена загина при пожар във Варна
Жена загина при пожар във Варна