Ден след като стана ясно, че се разделя с поста си, досегашният директор на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова разкритикува прекратяването на договора с Австрия за белодробно трансплантиране на български пациенти. Пациентски организации сигнализираха, че административни спънки отлагат белодробните трансплантации, а заради забавянето вече има смъртни случаи.

8-ми месец роднините на Адриан Петков чакат подписването на нов договор за трансплантиране на бял дроб на български пациенти. Старият с клиника във Виена е изтекъл още през май миналата година.

Петков, баща на Адриан: Нито един наказан, нито един подведен под отговорност и това ще бъде за сетен път, но пациентите умират.

Според разказа на д-р Симеонова тя трябвало да чака 7 месеца за позволение от здравното министерство, за да преподпише изтеклия договор. След тях обаче получила инструкции да търси оферти от други болници - въпреки предупреждението й, че това ще забави белодробните трансплантации още повече.

д-р Марияна Симеонова, досегашен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация: Съжалявам, че в разрез с правилата не подписах договора, без да изчакам разрешение от министерството, вече съжалявам, но не съм допускала, че толкова много ще се бави. Щях да го подпиша, независимо, че това най-вероятно щеше да коства обвинения и освобождаване.

Симеонова не назова кой от бившите министри е поискал да се търсят нови клиники за белодробните трансплантации. От настоящия пресцентър на здравното министерство заявиха, че не могат да коментират действията на предшествениците си, а новият директор ще бъде обявен до дни.

Алберт Петков, брат на Адриан: Няма начин да няма начин. Всичко е въпрос на интерес и човечност.

Към момента още 10 души освен Адриан Петков се нуждаят от белодробна трансплантация. Преговорите с клиниката в германския град Есен са на финалния си етап, но лечебното заведение трябва да получи одобрение от няколко институции, за да трансплантира българи. Според прогнозата на д-р Симеонова цената на трансплантацията в Германия ще бъде по-висока от досега плащаната в Австрия.