НОВИНИ

Административният съд прекрати делото срещу по-високата цена на водата в София

Административният съд прекрати делото по протеста на Върховната административна прокуратура, срещу Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 15 декември 2017 г. за увеличението на цената на ВиК-услугите от началото на годината. Преди началото на делото пред сградата имаше протестиращи граждани с плакати.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:35, 13.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Събралите се пред сградата на административния съд недоволни граждани и общински съветници предположиха каква ще е развръзката още преди началото на делото срещу решението на комисията за енергийно и водно регулиране от края на миналата година за увеличението на цената на водата. Причината е, че предходното дело за първото увеличение още от март 2017 все още не е разгледано.

Борис Цветков: Аз се опасявам и сигурно и така е редно, че съдът ще каже, че по-важното е петгодишното. Това е оспорване на втора стъпка на някакъв процес, ама ако първата стъпка е законна, съдът може да каже да се замрази или отложи, докато не се реши по първият въпрос.

Така и стана, съдия Радина Карамфилова прекрати делото, защото все още няма произасяне по делото срещу първото увеличение.

Милен Ютеров, Софийска градска прокуратура: Делото е спряно благодаря! - А относно другото? -Друго дело е висящо, също няма как де се коментира.

Гражданите, които присъстваха в залата определиха решението на съда като лобистко.

Венцислав Митовски: Регулаторния период е за 5 години и там се дават ценообразуващи елементи основни, които не могат да бъдат изменяни, а всяка година цената се изменя по други показатели, коефициент за инфлация и коефициент за качество, така че всека година има изменение на този регулаторен период. Това че има старо дело, което изобщо не се знае кога ще завърши изобщо не трябва да влияе, защото тук говорим само за цената за 2018-та година.

Гражданите са недоволни и че над година съдията не е дал ход на първото дело, сега то е насрочено за месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП предлага споразумение за асоцииране с Великобритания след Брекзит
ЕП предлага споразумение за асоцииране с Великобритания след Брекзит
Европейската комисия създава Европейски орган по труда
Европейската комисия създава Европейски орган по труда