Административният съд в София задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да въведе машинното гласуване до половин година. Според съдебното решение комисията трябва да осигури машини във всяка секция, където има и хартиено гласуване, както постановява Изборният кодекс.

ЦИК не е взела решение дали да обжалва решението на съда.

Попадайки в сферата на хипотезите, ако се премине към изпълнението на решението, следва да се преодолеят редица проблеми. При последния опит за въвеждане на машинно гласуване през 2017 г. беше обявена обществена поръчка за наемане на 12 500 машини за 15 млн. лв. Яви се само един кандидат, но заради кратките срокове той не успя да изпълни поръчката. Сега обаче време има.

Ако ЦИК не обжалва решението, то означава, че на следващите избори през месец май би трябвало да има машинно гласуване.

Обществено обсъждане за дистанционното електронно гласуване

Обществено обсъждане за дистанционното електронно гласуване

Общественият съвет към Централната избирателна комисия организира поредното от серия обсъждания на дистанционното електронно гласуване. Събитието е от...

Преди това трябва да се разрешат няколко казуса: ако всичко е наред с обществената поръчка и бъдат закупени тези машини, след всеки избори къде ще се съхраняват? Важна е още поддръжката, инсталиране на софтуера, одитирането, мониторинга.

От друга страна - осигуряването на машини в абсолютно всички секции също би създало проблеми. Причината - местата на секциите в чужбина се определят в сравнително кратки срокове преди изборите.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Това е и въпросът за осигуряването на гласуването във всички останали секции, а именно в чужбина, където би било доста трудно да се осигури машинното гласуване, в лечебните заведения, в домовете за възрастни хора и хора с увреждания, в местата за задържане под стража, тоест всичко това са т.н. специализирани секции, където доста повече въпроси предстоят да бъдат решавани.
Съдът задължи ЦИК до шест месеца да въведе машинно гласуване

Съдът задължи ЦИК до шест месеца да въведе машинно гласуване

Админстративен съд - София осъди Централната избирателна комисия в шестмесечен срок да осигури възможност за машинно гласуване съобразно разпоредбите...

Проблемно би било и гласуването в секциите с подвижни кутии, където освен подвижната кутия, комисията ще трябва да носи на ръце и машината до съответния адрес, казват от ЦИК.

Това са все въпроси, чиито отговори тепърва ще трябва да се търсят от институциите у нас, за да се спази законът и да има машинно гласуване.