Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че "Обамакеър" - противоречивата реформа на предишния президент, която целеше да осигури достъп до здравеопазване на повече американци – се е провалила.

© БГНЕС

Съветникът на Тръмп Конуей каза, че политиката на Обама, която се превърна в закон след ожесточена законодателна битка е пред провал. "Това не беше магическият еликсир за американците", заяви тя пред репортери.

Конуей направи изказването си, след като Министерството на правосъдието на Тръмп обяви внезапна ескалация на натиска от страна на администрацията срещу "Обамакеър", позовавайки се на решението на федералния съд на Тексас. Според това решение, законът за здравеопазването е противоконституционен.

В момента то се обжалва и произтичащата от това "задънена улица" изглежда по-вероятно да завърши във Върховния съд.

"Обамакеър", официално наречен Закон за достъпни грижи, е една от най-важните мерки за промени в здравеопазването в историята на САЩ.

Демократите възприеха закона като историческа стъпка към получаване на достъп до здравни услуги на милиони американци, които не са здравно осигурени.

Републиканците атакуваха закона от самото начало - особено указа за закупуване на застраховка – като хитруване на правителството.

През 2017 г. Конгресът отмени изискването – така нареченото индивидуално задължение, хората да имат здравна застраховка или да подлежат на санкция.