НОВИНИ

Адв. Рангелов: Ограничаване на съкратеното следствие може да забави присъдата

Правната комисия в парламента обсъди вчера предложенията за съкратено съдебно следствие при тежки престъпления и нанасяне на тежки телесни повреди. Предложенията за законодателни промени дойдоха след поредица от протести, предизвикани от намаляване на присъди с една трета след признаване на вина при тежки престъпления. Трябва ли да отпадне съкратеното съдебно следствие - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментира адвокат Людмил Рангелов.

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 19.09.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Според адвокат Рангелов, ако съкратеното съдебно следствие отпадне, има съвсем реална възможност да станем свидетели отново на много дълги процеси.

Людмил Рангелов, адвокат: Притеснявам се, че ако да кажем, след няколко дни бъде извършено тежко убийство, тогава близките на пострадалите вероятно след 5-6 години отново ще протестират за това, че наказанието твърде много се е забавило.

За да се стигне до истината трябва да се спазват определени процедури, те не са просто формални. Истината трябва да бъде установена по несъмнен начин, без никакви колебания, обясни адвокат Рангелов.

По въпроса дали в България може да бъде въведено смъртно наказание, той обясни, че като член на ЕС, никой в страната ни не може да бъде осъждан на смърт и екзекутиран. Избираме - или ЕС, или смъртно наказание, няма друг вариант, категоричен е правозащитникът.

Людмил Рангелов, адвокат: Това, че ще се ограничи съкратеното съдебно следствие няма да повлияе на честотата и тежестта на тези престъпления, на самите извършители.

Убийците не познават закона, те действат инстинктивно, първосигнално, допълни адвокат Людмил Рангелов.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София
Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София
Маскирани нахлуха в детска градина и ограбиха готвачка
Маскирани нахлуха в детска градина и ограбиха готвачка