НОВИНИ

Безотговорно е да не се споменават марките с фипронил, смята адвокат Екимджиев

Европейският стандарт е, че компетентните органи в случая дори Министерството трябва да приемат адекватни мерки винаги, когато има опасност за здравето. Това включва и информация за марките на храните, производители, за да може и ние да се самозащитим. И тук те са в нарушение и носят сериозна отговорност. Tова каза в "Денят започва" Михаил Екимджиев, адвокат и специалист по Правата на човека.

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 01.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Михаил Екимджиев, адвокат и специалист по Правата на човека: Нашата агенция за Безопасност на храните някакси мълчи. Нейни представители дават взаимно изключваща се информация с близо месец закъснение. Оказа се, че има две партиди от по 500 кг. с яйчен прах. От първата партида почти цялата вече е употребена и е вложена в около 25 тона сладолед и 9 тона майонеза. По данни на г-н Илиев, който е изпълнителен директор, са стигнали около 2000 дистрибутори и очевидно агенцията не може по никакъв начин да проследи къде са те. Изследвайки това интервю, ние не може да направим друго заключение, освен че агенцията е пропуснала тази първа партида. От втората само 93 кг. са усвоени.

В студиото на БНТ Екимджиев заяви, че е притеснително къде са отишли тези 436 кг от яйчния жълтък.

"Хванатите количества са оставени при производителите и търговците без да има гаранции, че те няма да бъдат подменени и пуснати в търговската мрежа. Още по-притеснително е, че самите производители трябва да платят за анализа, който трябва да се извърши, за да се установи дали концентрацията на фипронил е допустимата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са правата ни при дублиране на самолетни билети?
Какви са правата ни при дублиране на самолетни билети?
От днес започва санирането на 6 сгради в Попово, област Търговище
От днес започва санирането на 6 сгради в Попово, област Търговище