В България трябва да има доживотна присъда без замяна за всички убийства по член 116, разбира се, не задължителна, а по преценка на съда. Не би трябвало за определен тип престъпления да има възможност за замяна. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ адвокат Марин Марковски по повод присъдата на убиеца на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров, който получи присъда от 30 години, а не доживотен затвор.

Марин Марковски, адвокат: Това е човешко същество на външен вид, но се поставя въпроса дали има човешка природа, защото има зверско блудство, зверско изнасилване, мъчително убийство. Представете си само чувствата и мъките на това хубаво момиче, излязло да тича на алеята, когато този звяр го е нападнал... и погасеният живот. Законът задължава съдиите, когато определят доживотна присъда, ако подсъдимият е признал всички факти на обвинителния акт, тази доживотна присъда да бъде заменена с 30 години, това е задължително. Разбира се, стои по човешки въпросът справедливо ли е това?

Този текст на закона е свързан с правилата на Европа - че не трябва да има изключително тежка репресия, обясни още Марковски.

Когато обаче един обвиняем признае престъплението, той съдейства на съда, а при Северин е доказано категорично, че той е извършил това престъпление, прокуратурата си е свършила работата, допълни адвокатът.

Тук стои и деликатният въпрос за ромската престъпност, например в българските затвори над половината с роми, подчерта правозащитникът.

Осъдиха на 30 години Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова

Осъдиха на 30 години Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова

Обвиненият за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова беше осъден на 30 години затвор при първоначален строг режим. Присъдата на Русенск...

Адвокат Марковски коментира и катастрофата с Лютви Местан, в която загина 6-месечно бебе. Според него, Местан едва ли ще тръгне да бяга, така че гаранцията от 10 000 лв обезпечава неговото присъствие, а отнемането на шофьорска книжка е разумен процесуален акт.

Марин Марковски, адвокат: Главният въпрос е какво се е случило на катастрофата - това е най-интересното, най-важното, защото то определя и наказанието. Там има знак СТОП - имайте впредвид, че в България експертите са изключително опитни. Когато се направи експертиза ще се отговори ясно на въпроса дали когато Местан е излязъл на главния път, е могъл да види колата. Така че, истината съдът ще я има.
Прокуратурата отново отне шофьорската книжка на Лютви Местан

Прокуратурата отново отне шофьорската книжка на Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали отмени забраната на Лютви Местан за напускане на страната. Мярката беше постановена от Окръжната прокуратура след тежката ка...